Bernard Hinault

     

Voornaam:   Bernard
Achternaam:   Hinault
Nationaliteit:  Frankrijk
Geslacht:  
Leeftijd:   69 jaar
Geboortedatum:   14-11-1954

slider image slider image slider image

Voornaam:   Bernard
Achternaam:   Hinault
Nationaliteit:  Frankrijk
Geslacht:  
Leeftijd:   69 jaar
Geboortedatum:   14-11-1954

 

 Bevoegdheden

Professional 1975-1986

is een neef van Jean-Pierre Guernion


le Blaireau: Hinault werd "De Das" (=scheerkwast, want deze is vaak van dassenhaar) genoemd vanwege zijn felheid en vasthoudendheid, eigenschappen die de das ook heeft. De aanleiding voor deze naam werd volgens sommigen (gekscherend) gegeven door het feit dat hij bij zijn Bretonse boerderij dynamiet gebruikte om dassenburchten op te blazen, omdat de beesten anders van geen wijken wilden weten.

de das = le Blaireau = (ook) de scheerkwast: Bijnaam die een van zijn teamgenoten hem gaf in het begin van zijn carrière, omdat hij een haarband droeg en zijn haar daar recht bovenuit stak.Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenBerichten

(0)

Memo(s)

Bernard Hinault is de zoon van de spoorwegarbeider Joseph Hinault en zijn vrouw Lucie, uit het gehucht La Clôture bij Yffiniac in Bretagne. Bernard werd geboren in het oude boerderijtje van zijn grootouders in La Clôture. Bernard, één van de vier kinderen Hinault, was voorbestemd om bankwerker te worden. Toen hij dertien was, fietste hij elke dag naar de 'Ecole du Sacré-Coeur' in Saint-Brieuc om het vak te leren. Als hij op zijn fiets de Côte d'Yffiniac beklom, leefde hij zijn enorme temperament uit. Bernard Hinault werd echter eerst atleet. Hij liep crossen. In Compiegne, ten noorden van Parijs, eindigde de toen 14-jarige Bernard als tiende in het crosskampioenschap van Frankrijk. Gedurende de drie jaar dat hij atletiek beoefende, legde hij de basis voor zijn wielerloopbaan. Op 2 mei 1971 reed Hinault als 16-jarige in het dorpje Planguenoual zijn eerste wielerwedstrijd op de racefiets van zijn oudere broer Gilbert. Hij fietste steeds op kop en reed de ene concurrent na de andere eraf. In de laatste ronde begon Hinault al 700 meter voor de streep te sprinten. Niemand kon hem meer passeren. Zo kreeg hij zijn eerste bloemen. Daarmee begon een van de spraakmakendste carrières in de wielersport.


Tom Vandenbussche1979, de allerlaatste rit in de Tour de France over de kasseitjes van de Champs - Elysees. En dan gebeurt er iets zeer vreemds. De nummers een en twee van het klassement ontsnappen uit het peloton en eindigen 1 en 2 in die allerlaatste etappe. Het is Hinault die wint voor Zoetemelk. Een tweede van vijf voor Hinault.
Joachim Morrens
De inrichters van Gent-Wevelgem waren niet zeer gelukkig toen de onbekende Barnard Hinault onverwacht hun wedstrijd won in 1977. Later waren de inrichters maar al te blij met zo'n naam op hun erelijst.
Geert Dessein
1980 Ronde van Frankrijk, niet gestart 13e etappe.


Fotoalbum Bernard Hinault

1975

1977

1978

1979

1980

1981

1982

1983

1984

1985

1986

 

 

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen