Gérard Debaets

  

Voornaam:   Gérard
Achternaam:   Debaets
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   60 jaar
Geboortedatum:   17-04-1899
Overleden  27-04-1959

slider image slider image slider image

Voornaam:   Gérard
Achternaam:   Debaets
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   60 jaar
Geboortedatum:   17-04-1899
Overleden  27-04-1959

 

 Bevoegdheden

Professional 1923-1940

is een jongere broer van César Debaets
is een jongere broer van Gaston-Octave Debaets
is een jongere broer van Michel Debaets
is een oudere broer van Arthur Debaets


Jerry: Afgeleid van zijn voornaam. Gerard DeBaets was bekend in het Amerikaanse zesdagencircuit als Jerry.

The King of the SpectacleDe Rode Duivelde vedette van Chapman

Verenigde Staten vanaf 17-12-1944


Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Won van 1925 tot 1934 zeventien zesdaagsen in de Verenigde Staten. Na onenigheid met de Belgische wielerinstanties werd hij Amerikaans staatsburger.
Marc Claessen
Gérard Debaets was behalve een goed wegrenner ook een bekwaam pistier. Vooral in de verenigde Staten had hij op de baan succes met in totaal 17 zesdaagsezeges. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak vertrok Gérard Debaets definitief naar de V.S. waar hij 1959 overleed.
Rens Oosterom
De oorlog 14/18 was de reden waarom Gerard Debaets pas op 21-jarige leeftijd begon te koersen. Deze jonge man had echter het hart,de wil, de toewijding,de vechtlust, de klasse van de sterkste 'flandrien'. Toen hijzelf begreep dat hij zoveel talent had, kon niets of niemand hem nog tegenhouden . Hij 'rook ' de koers zegden zijn supporters. Gerard Debaets is een van de grootste wielerkampioenen die er zijn geweest. Maar, omdat hij veel in het buitenland was - en daar goed verdiende - verloor hij zijn Vlaamse supporters die zijn afwezigheid betreurden, omdat hij nooit in het gareel liep van de Belgische Wielerbond en van Karel Van Wijnendaele (die nooit aan hem iets kon verdienen), omdat hij als emigrant spoedig een sportheld in Noord-Amerika werd, daarom werd hij te dikwijls vergeten in de wielerverhalen die vroeger als pap aan de sportmannen werden opgediend. Op de Amerikaanse wielerbanen demonstreerde Gerard Debaets niet alleen zijn atletisch talent, maar ook zijn glimlach, zijn grappen, zijn acrobatische toeren.
Wilfried Journée
Een ' Baetske' is een speciaal bier dat in de staminees te Heule wordt verkocht op de dag van de Ronde van Vlaanderen, ter nagedachtenis van de illustere wielerkampioenen uit dat West-Vlaamse dorp.
Wilfried Journée
In het bekende boek van Roger De Martelaere staat vermeld dat Jerry
Debaets met 5000 zware dollars van 1930 de zesdaagse van New-York verliet.
Voor de rest is het moeilijk te schatten welk fortuin de baanrenner-entertainer Debaets heeft kunnen vergaren in de States: startgeld, vaste dagvergoeding, premies, overeenkomsten allerhande die door zijn manager werden afgesloten, en zelfs weddingschappen, hebben dit
bepaald. Te Detroit aan het Cadieux Café wordt jaarlijks een mooi wielerfestijn gehouden: THE DEBAETS RACE , dedicated to the memory of Gerard Debaets, a former world class bicycle racer who won a variety of major races in Belgium, and also was victorious in 6day races in the
United States and Canada.
Wilfried Journée

Fotoalbum Gérard Debaets

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen