In Gent is het parcours van de 94e Ronde van Vlaanderen voorgesteld. De Eikenmolen, waar Stijn Devolder de voorbije jaren de basis legde voor zijn twee zeges, is er niet bij. "Dit begrijp ik niet goed", zegt Devolder, die voor een historische hattrick kan zorgen. De Molenberg verhuist en opent de poort naar de finale.

De Ronde van Vlaanderen vindt dit jaar plaats op 4 april. Na de start in Brugge gaat het naar de kust, met passages door De Haan en Oostende. Daarna rijden de renners richting Desselgem, de oud-woonplaats van Flandrien Briek Schotte, en het Dorp van de Ronde.

Na de lus door West-Vlaanderen snijden de renners 15 hellingen in de Vlaamse Ardennen aan.

Kuitenbijters als de Eikenmolen of de Valkenberg zijn er dit jaar niet bij in Vlaanderens Mooiste. Ook de kasseien van de Paddestraat worden geschrapt.

In plaats daarvan wordt het peloton over Den Ast in Mullem, de Kluisberg en de Knokteberg gestuurd. Daarna gaat het over de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg, de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Eikenberg en de Molenberg, die op 45 km van de streep ligt.

Nadien volgen de Leberg, de Berendries, Tenbosse, de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. De finish ligt na 261,9 km op de Hallebaan in Meerbeke.

Stijn Devolder vindt het jammer dat de Ronde van Vlaanderen dit jaar "zijn" Eikenmolen links laat liggen. "Ik begrijp niet goed waarom de helling eruit is. Van de drie edities dat we erover reden, was het een belangrijk moment. Waarschijnlijk heeft het met het totaal aantal kilometers te maken", vertelt Devolder in Het Nieuwsblad.

Devolder kan dit jaar voor de derde keer op rij winnen. Enkel de Italiaan Magni deed hem dat voor, in 1949, 1950 en 1951. "Ik ga er natuurlijk voor, maar makkelijk is dat niet. Hoe meer je wint, hoe minder kans je hebt om dat te herhalen."

De Molenberg staat dit jaar pas op 45 km van de streep op het programma. "Het wordt anders", denkt Stijn Devolder. "Je hebt al enkele schiftingen achter de rug. Het peloton zal veel kleiner zijn."

"Toch lijkt het me veel te ver van de finish in Meerbeke om daar al definitief je stempel te drukken. We duiken daarna meteen de kasseien van de Haaghoek in vooraleer we de Leberg en de Berendries nemen."

"Het parcours nodigt echt uit om te koersen. Rond de grens van de 200 km, na de Eikenberg krijg je al tal van kasseien waar je iets kunt ondernemen."Misschien ook interessant: