VAM-berg - Wijster Riejanne Markus heeft zichzelf op de VAM-berg tot Nederlands kampioen gekroond. De 28-jarige renster van Team Jumbo-Visma Women klopte Shirin van Anrooij in de sprint en legde daarmee beslag op haar eerste nationale titel. Veel scheelde het niet maar Markus kon toch de arm in gelucht steken. (Foto: © Bert Hulleman)

Markus gooide zelf als een van de eersten de knuppel in het hoenderhok. De renster fietste enkele seconden voorsprong bij elkaar, maar de uitvalspoging was geen heel lang leven beschoren. Ook Marianne Vos zat bepaald niet stil. Met nog veertig kilometer te gaan demarreerde Vos vanuit het peloton. De viervoudig Nederlands kampioen sprokkelde binnen de kortste keren een voorsprong van vijftig seconden bij elkaar, maar op twintig kilometer van de streep werd Vos weer gegrepen door het inmiddels uitgedunde peloton.

Op tien kilometer van de meet ontsnapte Van Anrooij uit een groep van twintig coureurs. Markus zag haar kans schoon en zat binnen een mum van tijd op het wiel van de jonge renster. Doordat de achtervolging niet echt op gang kwam, had het tweetal aan de voet van de slotbeklimming van de VAM-berg een voorsprong van een seconde of twintig. De achtervolgers naderden tot op enkele seconden, maar beten zich stuk op het sterke duo. Markus zette in de laatste honderden meters aan en leek Van Anrooij te breken. Laatstgenoemde vocht zich terug, maar Markus mocht uiteindelijk het zegegebaar maken. De eerste seizoenszege van Markus is voor Team Jumbo-Visma de derde overwinning van 2022.

"Het is echt prachtig om hier te winnen", verklaart de nieuwbakken Nederlands kampioen na afloop. "Het was best een emotionele dag. Voor de start stonden we kort stil bij de situatie van Amy Pieters, een goede vriendin van mij. De knop moest vervolgens snel om. Ik voelde me goed in de koers. We hebben het als team heel goed gedaan vandaag. In de slotfase was het verstandig om niet te veel op kop te komen, omdat Marianne er nog achter zat. Het was zaak om het hoofd koel te houden. Ik ging vroeg aan en zag Shirin nog bijna langszij komen. Gelukkig was het genoeg en word ik hier Nederlands kampioen. Vorig jaar vierde ik de titel van Amy samen met haar. Ik mis haar al heel het jaar naast me in de koers en denk heel veel aan haar. Ik hoop dat ze nu een beetje trots op mij is."

Jumbo-VISMAMisschien ook interessant: