Pascal Eenkhoorn is de nieuwe Nederlandse kampioen op de weg. De 25-jarige Eenkhoorn rekende op de VAM-berg af met medevluchter Daan Hoole en mocht zich op het podium in het rood-wit-blauw hijsen. Juichend gaat Eenkhoorn over de finish met een 25 meter voorsprong op Daan Hole (Foto: © Bert Hulleman)

Een gretige Tom Dumoulin liet zich in de beginfase veelvuldig zien en was na zo’n zestig kilometer de aanstichter van een grote kopgroep van zestien man. Naast Dumoulin waren ook Sam Oomen, David Dekker, Mick van Dijke en uittredend kampioen Timo Roosen vertegenwoordigd in de voorste groep. Terwijl Dumoulin zich halverwege de koers liet terugzakken in de achtervolgende groep, maakten Mike Teunissen en Eenkhoorn de oversteek naar de kopgroep.

Diezelfde Eenkhoorn was er als de kippen bij toen Hoole er met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan vandoor ging. Het tweetal pakte meteen een mooie voorsprong en hield deze vast tot aan de finish. Op de VAM-berg mochten Eenkhoorn en Hoole onderling gaan uitmaken wie de nieuwe Nederlands kampioen zou worden en dat bleek een kolfje naar de hand van de rappe Eenkhoorn. De nieuwe kampioen van Nederland behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen en bezorgde zijn ploeg Team Jumbo-Visma de 25e seizoenszege.

"Dit is een droom die uitkomt. Ik werd vooraf bestempeld als één van de favorieten en om het dan af te maken en in de geschiedenis van het Nederlandse wielrennen te komen, is heel mooi", jubelt Eenkhoorn. "Ik had goede benen vandaag en sprong van groepje naar groepje. Uiteindelijk kwam ik in de kopgroep terecht en sprong ik mee toen Daan demarreerde. Dat was een goede move."

Eenmaal vooraan voelde Eenkhoorn dat hij goede papieren had om de nationale titel bij de elite te pakken. "Daan zei onderweg dat ik langere kopbeurten moest doen, dus dat gaf wel aan dat hij op zijn limiet zat. Bij het ingaan van laatste ronde wist ik dat de situatie zo goed was dat ze van achteren op me konden vertrouwen en dat ik het zou gaan afmaken."

Eenkhoorn vindt het een eer dat hij een jaar lang in het rood-wit-blauw mag rijden. "Voor heel veel wielrenners is het een droom om elke dag in het deze trui te mogen trainen en voor mij gaat dat nu werkelijkheid worden. Dat is heel vet."

JUMBO-VISMAMisschien ook interessant: