Rucphen 12 januari 2020 - Onmiddellijk na afloop van het NK Veldrijden 2020 bij de Elite dames viel Ceylin del Carmen Alvarado na de streep in de armen van haar moeder, haar grootste fan. Met een brede glimlach op haar gelaat. De geboren Dominicaanse had de wedstrijd van start tot finish gedomineerd. De enige die enigszins in haar spoor kon blijven was de Nunspeetse Annemarie Worst. Lang kon die goed volgen maar in de laatste fase brak haar kwetsbare rug weer op en moest ze zich concentreren op behoud van het zilver. Dat leek in de laatste ronde nog in gevaar te komen omdat Lucinda Brand vervaarlijk kwam opzetten nadat ze Yara Kastelijn van zich had afgeschud. Die twee vochten lange tijd om het brons maar de ervaring van Brand gaf de doorslag. Brand verklaarde na afloop: “Ik kon me niet met de strijd om de titel bemoeien. Ik had gewoon de benen niet maar ik ben blij in elk geval nog het podium te hebben gehaald.”

Op de foto zit Annemarie Worst in het eerste deel van de wedstrijd nog in het wiel van Ceylin del Carmen Alvarado. (Foto: © Cees van Keulen).

Aan de kop van de wedstrijd stoomde Ceylin Alvarado gewoon door. Ze is in de vorm van haar leven en won al vele wedstrijden in de categorie Elite terwijl ze reglementair nog bij de U23 zou mogen starten. De titel in de hoogste categorie is de eerste nationale trui die ze pakte. Begin vorig jaar in het Deense Bogense ging het bij de strijd om de wereldtitel (categorie U23) in de slotfase mis en moest ze met een derde plaats genoegen nemen. Wel kroonde ze zich dit seizoen tot Europese kampioene. Een regenboogtrui ontbreekt nog wel.
“Dat wil ik dit jaar goed maken”, vertelde ze lachend na afloop in de perstent. De buitenwereld legt steeds meer druk op haar om bij de Elite van start te gaan op het WK begin februari in het Zwitserse Dübendorf. “Maar ik weet het nog niet”, benadrukte ze Rucphen nog maar eens. De kansen voor haar zijn er. Ze won al meer dan 10 wedstrijden dit seizoen bij de Elite dames en is leider in alle klassementen (Super Prestige, Wereldbeker en DVV-klassement).
In de andere hoek van de tent deed Annemarie Worst haar verhaal. “Ik ging vol ambitie van start en had tot halverwege wedstrijd alle kans om nog voor goud te gaan. Bij het minst geringe foutje van Ceylin had ik de kloof kunnen dichten maar toen mijn rug begon op te spelen wist ik dat het gedaan was. Gelukkig kon ik de oprukkende Lucinda Brand nog van me afhouden. Nu maar hopen dat mijn rug in de drie weken richting WK voldoende herstelt. Maar eerst nog twee weken wereldbekerwedstrijden in Nommay en Hoogerheide.”
Voor Alvarado ook drie belangrijke weekeinden want het winnen van de wereldbeker zou natuurlijk ook al een supersucces voor de nog maar 21 jarige renster zijn.
Uitslag:
1. Ceylin Del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) 42:27
2. Annemarie Worst (777) 42:38
3. Lucinda Brand (Telenet Baloise Lions) 42:40
4. Yara Kastelijn (777) 42.41
5. Marianne Vos (CCC Liv) 43:00
6. Geerte Hoeke --- 45:02
7. Maud Kaptheijns (Pauwels Sauzen- Bingoal) 45:19
8. Lindy Van Anrooij (Team 185) 45:48
9. Mascha Mulder 46:18
10.Pauliena Rooijakkers 46:35

Tekst: Bert HullemanMisschien ook interessant: