Apeldoorn 29 december 2018. Als twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen: Yoeri Havik (Foto: Bert Hulleman). Terwijl Jan-Willem van Schip in fel gevecht gewikkeld was met Melvin van Zijl en zij meer oog voor elkaar hadden, sloop Yoeri Havik op kousenvoeten weg uit het peloton en pakte een ronde voorsprong en de daarbij behorende 20 bonuspunten.
“Het was een vooropgezet plan maar of dat dan ook lukt moet je nog maar afwachten”, vertelde hij glunderend na afloop van de 160 ronden tellende puntenkoers om de Nederlandse titel in het Apeldoornse Omnisport centrum.
“ Nee het was niet direct de onoplettendheid van de koplopers in de tussenstand Van Schip en Van Zijl die me deden besluiten het hazepad te kiezen”, vervolgde hij. “Op driekwart van de koers zijn de meesten vermoeid en ik had me tot die tijd redelijk rustig gehouden. Toen pakte ik een ronde en daarna voelde ik me nog zo goed om nog een ronde te nemen. Die 40 punten waren de genadeklap die me de titel bezorgde. Daarna was het nog een kwestie van consolideren van de leiderspositie en dat is uitstekend gelukt.”
Jan-Willem van Schip baalde als een stekker. “Hou er over op”, was het enige dat hij na afloop kon uitbrengen. “Ziek ben ik er van.” De renner van Roompot begon voortvarend door de eerste tussensprint te winnen voor Bol, Bos en Kreder.
Na ruim 100 ronden ontstond een kopgroep van 5 man. Vier van hen namen een winstronde en kwamen op kop van het klassement. Melvin van Zijl (26 p.), Raymond Kreder (26 p.) , Rijan Schilt (24 p.) en Michael Zijlaard (23 p.) leken de strijd om goud, zilver en brons te gaan uitvechten. Maar Jan-Willem van Schip had zijn zinnen gezet op de titel. Scoorde steeds punten bij elke tussensprint en eenmaal in de buurt van de koplopers probeerde hij een winstronde te pakken maar hij kreeg Melvin van Zijl in zijn kielzog. Doorgaan betekende Van Zijl in een zetel brengen en dus besloot Van Schip zijn poging te staken. Koren op de molen van Yoeri Havik die profiteerde van de vermoeiende inspanningen van de sterksten van de koers.
Met 48 ronden te gaan pakte Havik een ronde samen met Sinkeldam en Hoole en als Havik nog een ronde pakt komt hij op 56 punten, vrijwel niet te overbruggen door de concurrentie.
Achter hem strijden Van Zijl en Van Schip om zilver en brons. Door in de laatste sprint met dubbele punten achter Doorenbos tweede te worden grijpt Jan-Willem van Schip uiteindelijk de tweede plaats op het podium voor Van Zijl.
1 HAVIK Yoeri 62 p. en kampioen
2 SCHIP Jan-Willem van 48 p. Zilver
3 ZIJL Melvin van 40 p. Brons
4 ZIJLAARD Maikel 32 p.
5 SINKELDAM Ramon 30 p.
6 PIETERS Roy 29 p.
7 HOOLE Daan 27 p.
8 ASSELMAN Jesper 25 p.
9 BOL Cees 11 p.
10 DORENBOS Yanne 10 p.
11 BOS Patrick 5 p.
12 STROETINGA Wim 5 p.
13 BERG Julius van den 3 p.
14 BEUKEBOOM Dion 1 p.
15 RUIJMGAARD Yentl 1 p.
16 HOPPEZAK Vincent 0 p.
Niet gefinisht: Kreder, Eefting, Schilt, Van Empel, Van de Burg, Heijnen, Honig en Arentsen.

Bron: Sportmedia ProjektenMisschien ook interessant: