De Colombiaan Jarlinson Pantano heeft de ingekorte slotrit in de Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. De renner van het afscheid nemende Zwitserse team IAM was de snelste van een elitegroepje. Zijn landgenoot Miguel Angel Lopez (Astana), die ook mee vooraan zat, is de eindwinnaar.

Het was al de hele week slecht weer in Zwitserland en dat was vandaag niet anders. Door de barre omstandigheden in de omgeving van Davos besliste de organisatie dan ook om de slotrit in te korten tot 57 kilometer. Bij Lotto-Soudal ging enkel Sander Armée nog van start, hij werd uiteindelijk ook de beste Belg in het eindklassement op de 16e plaats.

De uitgestelde start leek Jasper Stuyven niet te deren. Onze landgenoot reed zich in de kijker rijden in de openingsfase. Maar op de flanken van de Flüela-pas, de enige beklimming van de dag, zat zijn avontuur er al op.

Van Garderen en Pantano schoven mee met een aanval van Dupont en Spilak. Het viertal schrok zich een hoedje toen leider Miguel Angel Lopez kwam aansluiten. Even later trok de Colombiaan zowaar in zijn eentje in de aanval.

In de afdaling kwamen Pantano, Van Garderen, Izagirre en Tsjernetski nog terug en met zijn vijven stormden ze naar de aankomst in Davos. Pantano ging als eerste aan en hield stand tegen de opkomende Tsjernetski.

De eindzege van de 22-jarige Lopez kwam nooit in gevaar, maar achter hem werd er nog gebikkeld om de podiumplaatsen. Talansky reed een zwakke afdaling en tuimelde van de tweede naar de vijfde plaats in het klassement. Dat was vooral goed nieuws voor Jon Izagirre en Warren Barguil, die mee op het podium mochten.

Miguel Angel Lopez is de verrassende eindwinnaar van de Ronde van Zwitserland. "Dit is een overwinning voor het hele team", vertelt de jonge Colombiaan van Astana. "Het was een perfecte wedstrijd, ik ben heel gelukkig. Dit geeft me veel vertrouwen. De ploeg gelooft ook in mij. Ik train in mijn eentje in Colombia en mijn team heeft daar geen problemen mee."

sporza.beMisschien ook interessant: