Pieter Weening heeft de tweede aankomst bergop gewonnen in de Ronde van Zwitserland. Gele trui Latour liet van zijn pluimen, waardoor Wilco Kelderman (ook al een Nederlander) de nieuwe heerser is.

Klimmen en regen, het lijkt wel het beproefde recept in deze Ronde van Zwitserland. Ook vandaag kregen de renners weer te maken met bakken neerslag en twee zware beklimmingen. Een groep van vijftien renners, met Gilbert, Keisse en Van der Sande, waren niet onder de indruk en tekenden na een tiental kilometer voor de vlucht van de dag.

Op de Klaussenpass kaapte Roompot-renner Antwan Tolhoek de punten weg voor zijn vluchtgezellen. De Nederlander verzekerde zich op die manier van een dagje extra in de blauwe bergtrui. In een uitgeregende afdaling ging het vervolgens behoedzaam naar de slotklim.

Ondertussen was Gorka Izagirre in het peloton aan een putsch begonnen. De Spanjaard sprokkelde snel vier minuten en leek even de Ronde van Zwitserland op zijn kop te zetten.

Zover kwam het uiteindelijk niet, want de ploegen met een favoriet in de rangen roken gevaar en zetten richting slotklim alle zeilen bij. Izagirre zag zijn poging jammerlijk stranden op één kilometer van de aankomst.

Pieter Weening versaagde in tegenstelling tot de Spanjaard niet. De Roompot-renner ontsnapte aan de voet van de slotklim en duwde zichzelf onverstoorbaar naar de ritzege.

Bij de favorieten hadden leider Latour, Thomas, Rui Costa en Van Garderen een mindere dag. Wilco Kelderman toonde zich daartegenover de betere. De Nederlander pakt op die manier de gele leiderstrui.

sporza.beMisschien ook interessant: