De Australiër Luke Durbridge heeft de proloog van de Dauphiné op zijn naam geschreven. De specialist van Orica-GreenEdge was een seconde sneller dan Bradley Wiggins, die vorig jaar won. Van den Broeck verloor elf seconden over de 5,7 km.

De pas 21-jarige Durbridge is de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en etaleerde zijn talent vandaag ook bij de grote jongens.

Durbridge bleef rond Grenoble onder andere zijn collega-wereldkampioen bij de profs, Tony Martin, voor. Martin werd vijfde over de 5,7 km.

Bradley Wiggins, die vorig jaar de Dauphiné won, kwam nog het dichtst in de buurt van Durbridge, maar hij strandde op een seconde. Jürgen Van den Broeck deed het degelijk en werd 27e en eerste Belg. Hij verspeelde 11 seconden op Durbridge, die uiteraard ook de eerste leider wordt.

Minder goed verging het Kevin Seeldraeyers. Hij gleed weg in een bocht en viel. Hij reed wel nog verder en finishte, met de slechtste tijd van alle renners.

Luke Durbridge was dolgelukkig. "Dit is fantastisch voor me. Ik hoopte op een plaats in de top vijf, maar had nooit verwacht dat ik renners zoals Wiggins of Martin, die ik al jaren via de tv volg, kon kloppen. Ik had misschien wel wat meeval met het weer, ik vertrok vroeg omdat ik hoorde dat er onweer zou komen."

Durbridge was wel niet de enige die ervoor koos om vroeg te vertrekken. Ook Westra, Grivko, Evans en een pak anderen maakten die tactische keuze.

sporza.beMisschien ook interessant: