Resultaten blijven uit en dus stijgt de druk bij RadioShack. Ploegmanager Johan Bruyneel haalde in de pers uit naar zijn kopmannen. Dat zint Andy Schleck niet, blijkt uit een gesprek in Sportweekend.

"Als ik ploegmanager zou zijn, zou ik mijn renners altijd verdedigen", zegt de jongste Schleck.

"Johan deed het anders. De reden ken ik ook niet. Is er druk van sponsors of iemand anders?"

"Het zijn zijn woorden. Of ik het anders zou doen? Ik sta niet in zijn schoenen, maar ik denk van wel. Het seizoen is nog niet goed geweest. Maar ik blijf heel hard werken op training."

Johan Bruyneel uitte zijn ongenoegen in de pers en blijft achter zijn wijze van communiceren staan. "In het algemeen vond ik het moment gepast om mijn mening te uiten", zegt de ploegmanager.

"Sommige mensen zeiden me: "Doe dat niet in de media." Maar ik kan ook geen theater spelen. Als een journalist mij vraagt hoe het met de ploeg is gesteld, dan moet ik "onvoldoende" zeggen."

"Wij zouden overal winnen, maar als ik de balans maak zie ik twee zeges van Cancellara en enkele ereplaatsen. Er zijn natuurlijk de omstandigheden, maar niemand kan tevreden zijn."

"Ik voer de druk op. Ik zorg ervoor dat het er niet relaxed aan toe gaat. Het is ook mijn taak om iedereen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Soms moeten er harde woorden vallen."

"Als enkele jongens zich wat ergeren aan mijn woorden, maar sterker gaan presteren, vind ik dat niet erg."

En dan is er nog de rol van Kim Andersen bij RadioShack. De Deense ploegleider is de vertrouwensman van de Schlecks, maar mag dit jaar niet naar de Tour.

"We hebben dat in december al beslist. Ik begrijp niet waarom daar nu opnieuw over gepraat wordt", vertelt Bruyneel aan Sportweekend.

"Bovendien is de situatie voor mij heel duidelijk. In 2010 heeft Andy zijn beste Tour gereden. En toen was Andersen er door omstandigheden niet bij.

Andy Schleck heeft duidelijk een andere mening dan zijn baas. "Ook al zit Kim niet in de auto achter ons, hij zal op één of andere manier toch bij ons zijn. Ik zal in de Tour elke dag met hem praten", zegt de Luxemburger.

Het huwelijk tussen Leopard Trek van de Schlecks en het RadioShack is voorlopig nog geen succes.

"Ik wist dat het een tijdje zou duren, maar het duurt langer dan verwacht", zegt Bruyneel.

"Maar we hebben samen nog een contract tot 2014. Er is dus nog tijd. We gaan er dit jaar nog het beste van maken en de komende jaren denk ik dat Andy een grote kans maakt om de Tour te winnen. En winnen lost alles op."

"Dit jaar zijn we niet dé topfavoriet. We zullen veel tijd verliezen tegen de klok. We zullen dus risico's moeten nemen en slim koersen. Maar in een grote ronde kan alles gebeuren."

sporza.beMisschien ook interessant: