Bij Rabobank, de bekendste en grootste Nederlandse wielerploeg, werd dopinggebruik vanaf de oprichting in 1996 tot 2007 getolereerd. Dat schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant.
Directe aanleiding voor het onderzoek van De Volkskrant was de Ronde van Frankrijk van 2007. De Deen Michael Rasmussen werd, in de gele trui, door de ploeg uit de Tour gezet wegens vermeend dopinggebruik.

De krant voerde tientallen gesprekken met (oud-)renners, artsen en andere (voormalige) werknemers van de ploeg. Daaruit zou blijken dat dopinggebruik "werd getolereerd en in goede banen werd geleid door de medische staf".

"Als je om je heen een aantal kundige mensen hebt die de signalen van die renners goed oppakken, dan kun je afremmen en bijsturen", citeert de krant Theo de Rooij, ploegleider van 2003 tot 2007.

De Rooij zegt niet letterlijk dat er op een structurele manier doping is gebruikt binnen de ploeg: "Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest."

De Volkskrant sprak ook met Stefan Matschiner, spil in een geruchtmakende Oostenrijkse dopingaffaire. Volgens Matschiner waren twee Nederlandse renners klant bij een dopingbloedbank.

De naam van Michael Boogerd wordt (door de krant) in het artikel genoemd, maar de oud-renner ontkent dat hij doping heeft gebruikt. Jan Raas, ploegleider van Rabobank van 1996 tot 2003, wou niet reageren op het verhaal.

sporza.beMisschien ook interessant: