Iljo Keisse mag over twee weken starten in de Zesdaagse van Gent. Het Hof van Beroep in Brussel heeft de schorsing van twee jaar door het TAS in een tussenarrest opgeschort. "Dit is een opluchting", vertelt Iljo Keisse.

"De rechter kon zich vinden in onze argumenten en gaat de procedure in de zaak nog eens helemaal bekijken", zegt advocaat Johnny Maeschalck aan Sporza. "In april volgt er weer een zitting." Tot die tijd mag Keisse gewoon koersen.

Keisse testte in de Gentse Zesdaagse van 2008 positief, maar werd door de Belgische bond vrijgesproken. Het WADA trok naar het TAS, dat hem nog schorste.

De verdediging van Iljo Keisse stelde zich vragen bij de gang van zaken bij het Sporttribunaal TAS. "Ik miste elke vorm van respect en de zaak werd in een uurtje beklonken", zei Keisse daarover.

"Het Hof van Beroep heeft in afwachting van een definitief antwoord de beslissing van het TAS opgeschort, met een dwangsom van 100.000 euro", zegt advocaat Maeschalck (foto). "Toch zijn er nog heel wat vragen. Daarom dat de debatten op 11 april weer geopend zullen worden."

"Of de beslissing dán definitief is? Dat durf ik niet te zeggen in deze zaak. Dat hangt af van de uitspraak", aldus Maeschalk.

Iljo Keisse voelde een zware last van zijn schouders vallen toen hij het nieuws over het tussenarrest hoorde. "Dit is een opluchting", zegt Keisse.

"Ik had eigenlijk vorige week al op een uitspraak gehoopt, maar ik wacht liever wat langer op een goeie uitspraak dan op een snelle maar negatieve uitspraak", legt de baanwielrenner uit aan Sporza.

"Bij de vorige rechter, in kort geding, ging het enkel over de procedures. De huidige rechter wil ook weer ingaan op de grond van de zaak: of ik doping heb genomen of niet. Dat is geen probleem, want daarvoor ben ik al vrijgesproken."

Het belangrijkste resultaat van deze voorlopige uitspraak is dat Keisse over enkele dagen kan deelnemen aan de Zesdaagse in "zijn" Gent. "Dat doet me enorm veel plezier", zegt Keisse.

"Of ik ook fysiek zal klaar zijn om te knallen is nog een andere zaak. Ik heb maanden geen competitie gehad en ik heb moeilijke tijden beleefd. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik zal mijn uiterste best doen. Ik ben in ieder geval enorm gedreven dat ik er weer bij ben."

"Ik denk ook dat ze in Gent tevreden zullen zijn dat ik kan rijden. De voorbije jaren was ik toch het uithangbord."

Voor Patrick Sercu, de organisator van de Zesdaagse van Gent, is de uitspraak in de zaak-Keisse een godsgeschenk. "Het publiek zal zijn lieveling weer in de armen kunnen sluiten in het Kuipke."

"Het heeft allemaal te lang aangesleept maar nu is het eindelijk zo ver. Keisse mag weer koersen. Met wie dat in Gent zal zijn, weet ik nu nog niet. Ik zal binnenkort contact opnemen met Keisse. Woensdag zullen we op een persconferentie alles bekendmaken", zegt Sercu.

"Natuurlijk zal de verkoop nu stijgen. We kunnen een grote naam aan de affiche toevoegen. Het wordt een mooie koers."

sporza.beMisschien ook interessant: