Donderdag 16 december vond in het Palacio Municipal - IFEMA te Madrid de officiële presentatie van het parcours van La Vuelta 2022 plaats. De 77e editie van de Spaanse Grand Tour vertrekt op vrijdag 19 augustus vanuit Utrecht (Nederland) en eindigt op de 11 september in Madrid. In de 21 etappes zijn 12 nieuwe startplaatsen en 11 nog niet eerder aangedane finishplaatsen opgenomen. De Vuelta zal 10 autonome regio’s aandoen en, voor het eerst in zijn geschiedenis, alle acht Andalusische provincies doorkruisen. Het sportieve aspect omvat negen finishes op grote hoogte, waarvan er vijf nieuw zijn voor La Vuelta, twee tijdritten, zeven bergetappes, vier middelgebergte-etappes, zes vlakke etappes en twee vlakke etappes met finales op grote hoogte.
De Spaanse Grand Tour vertrekt voor de vierde keer in zijn geschiedenis vanuit het buitenland. Het peloton begint de Vuelta in Nederland, een gebied dat al bekend is bij La Vuelta, nadat het in 2009 zijn officiële vertrek uit Assen vierde. Bij deze gelegenheid zullen Utrecht, 's-Hertogenbosch en Breda de stersteden zijn van de eerste drie etappes van de Vuelta.

Na een rustdag om iedereen de kans te geven de verplaatsing naar Spanje te maken, wordt de wedstrijd hervat in Euskadi. Baskische fans verzamelen zich langs de wegen om het peloton voorbij te zien rijden vanuit Álava en richting Guipuzkoa, om de etappes door Baskenland te beëindigen met een vertrek en een finish in Bilbao. Het is voor het eerst sinds 2012 dat La Vuelta alle drie de Baskische provincies aandoet.

De route gaat verder door Cantabrië met een ongekende klim van Pico Jano, alvorens over te steken naar het Prinsdom Asturië, met twee pure bergetappes: een nieuwe (Colláu Fancuaya) en een bekende (Les Praeres).

De tweede week van de strijd begint in de provincie Alicante, waar een individuele tijdrit van meer dan 30 kilometer zal plaatsvinden. Daarna zal het peloton verder trekken naar de regio Murcia en Andalusië, waar een nieuwe mijlpaal in de race zal plaatsvinden. Het is de eerste keer in 87 jaar dat de race alle acht Andalusische provincies aandoet. Andalusië biedt ook een bergachtig drieluik van het hoogste niveau: Peñas Blancas, La Pandera en Sierra Nevada.

De laatste week zal ongetwijfeld sterke emoties oproepen. Eerst in Extremadura, met twee ongekende finales op grote hoogte, voordat ze aankomen in de Autonome Gemeenschap van Madrid. De voorlaatste etappe doet sterk denken aan die in La Vuelta 2015 waar Fabio Aru La Roja overnam van Tom Dumoulin. Na het Jacobijnse jaar te hebben gevierd met een uitzonderlijke finale in Santiago de Compostela, zal de race zijn traditionele slotcircuit langs de belangrijkste verkeersaders van de hoofdstad herstellen.

LA VUELTAMisschien ook interessant: