APELDOORN – Het Europees Kampioenschap op de baan in Apeldoorn kan op de sterkst mogelijke Nederlandse afvaardiging rekenen van 16 tot en met 20 oktober. Wereldkampioenen als Kirsten Wild, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jan Willem van Schip zijn erop gebrand ook op hun thuisbaan voor de zege te gaan. Om het publiek te behagen, maar ook om vertrouwen te tanken en punten te scoren richting de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Het EK is een belangrijk kwalificatiemoment voor het belangrijkste sportevenement ter wereld.

Kirsten Wild heeft het drukste programma van de gehele baanformatie van bondscoaches Adriaan Helmantel (duuronderdelen) en Hugo Haak (sprintnummers), de Overijsselse komt uit op de olympische onderdelen omnium en madison (met Amy Pieters). Op beide onderdelen veroverde ze in maart van dit jaar de wereldtitel in het Poolse Pruszkow. Ook staan de scratch en de afvalkoers op haar programma. Andere bekende namen die in actie gaan komen zijn wereldkampioen sprint Harrie Lavreysen, wereldkampioen keirin Matthijs Büchli en wereldkampioen puntenkoers Jan Willem van Schip. Maar ook de teamsprinters hebben een naam hoog te houden. Zij wonnen de afgelopen twee WK’s op dit onderdeel en zijn in het bezit van het wereldrecord op een laaglandbaan. Naast de al genoemde Lavreysen en Büchli maken ook Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg uit Apeldoorn deel uit van dat kwartet.

Net als de sporters kijken de coaches uit naar een in hun ogen belangrijk EK. Bondscoach Adriaan Helmantel: ” We willen presteren voor eigen publiek, maar er zijn ook belangrijke punten te verdienen voor plaatsing van de Olympische Spelen. We gaan er voor om het publiek in hopelijk een vol Omnisport weer op de banken te krijgen!” Collega Hugo Haak kan zich vinden in die ambitie ” Met veel vertrouwen kijk ik met de sprintselectie uit naar de EK in eigen huis waar wij bij de mannen als regerend Europees kampioen teamsprint er alles aan doen om de titel in ons bezit te houden. Bij de vrouwen verwacht ik ook dat wij om de medailles kunnen strijden.”

Het WK in Apeldoorn begin 2018 kende een geweldige ambiance. Het enthousiaste publiek en de succesvolle sporters zorgden voor een wisselwerking waar de toppers van het Nederlandse baanwielrennen nog met grote voldoening op terug kijken. Filmpjes van dat WK zorgen in training nog altijd voor motivatie bij de mannen en vrouwen in het oranje. Het EK op de baan van 16-20 oktober biedt een uitgelezen mogelijkheid om de beoogde toppers van de Olympische Spelen in Tokyo van dichtbij aan het werk te zien. Tickets zijn te verkrijgen via www.ekbaanwielrennen.nl.

EK BAANWIELRENNENMisschien ook interessant: