De UCI-punten van de renners bepalen nu tot welke categorie een team behoort. De jongeren zijn daar vaak de dupe van. Sportmakelaar Paul De Geyter en wielermanager Patrick Lefevere vinden dat een kwalijke evolutie.

Paul De Geyter bracht Levi Leipheimer onder bij Lefeveres Omega Pharma-Quick Step. Dat liep vlot, omdat de Amerikaan, 38 jaar al ondertussen, veel UCI-punten in zijn rugzak had.

"De punten bepalen tegenwoordig voor een stevig deel de marktwaarde van de renners. Sommigen hebben daar baat bij, voor anderen is het nefast", zegt De Geyter in Het Nieuwsblad.

"Tot die laatste categorie horen vooral jongeren die wel talent toonden, maar geen resultaten reden. Hun plaats wordt ingenomen door nobele onbekenden uit Iran en Oekraïne." Daarmee verwijst hij naar Mehdi Sohrabi uit Iran, die van Lotto een kans krijgt.

Lefevere (foto) treedt De Geyter bij: "Voor de sport is het geen goede evolutie dat jongeren de dupe worden."

"Het zou beter zijn als we van de UCI meer dan 30 renners mochten vastleggen. Zo heb je ruimte om jong talent een kans te geven zonder dat dat gevolgen heeft voor de toekomst van team."

sporza.beMisschien ook interessant: