De Ronde van Italië blijft zijn grenzen verleggen. De Giro start in 2012 immers voor het eerst vanuit Scandinavië. De Deense stad Herning, geboorteplaats van Bjarne Riis, krijgt de Giro-start. De organisatie wil zo de mondialisering van koers voortzetten.

De Giro zal zich in 2012 voor de tiende keer niet in Italië op gang trekken, maar met de Deense stad Herning zocht de organisatie het nu verder dan ooit tevoren.

In 2010 was Amsterdam de startplaats van de Giro en dat was een buitengewoon succes, dus dat wil de organisatie graag herhaald zien in Denemarken.

Met Herning koos het voor een stad met wielertraditie. Zo is waren er ondermeer de GP Herning en de Zesdaagse van Herning en was Bjarne Riis (foto) een inwoner. De huidige manager van Saxo Bank droeg als bijnaam "de Adelaar van Herning".

Toch werden enkele wenkbrauwen gefronst toen de beslissing bekend werd gemaakt. "De timing kon beter, maar ik kan u garanderen dat het geen 1 aprilgrap is", zegt de burgemeester van Herning.

Op 5 mei 2012 is er eerst een tijdrit in Herning en daarna volgen nog twee ritten in Denemarken voor naar Italië gereisd wordt. Dit jaar start de Giro in Turijn met een ploegentijdrit.

sporza.beMisschien ook interessant: