Ivan Basso wil niet denken aan de 4 jaar tussen zijn Giro-winst en het roze vandaag. En Cadel Evans weet waarom hij het onderspit delft: Liquigas. De twee protagonisten zijn aan het woord na de rit over de Mortirolo, die de Giro wellicht beslist heeft.

Vier jaar na zijn eindwinst in de Giro heeft Ivan Basso de roze trui weer te pakken. "Op dit moment wil ik niet aan de afgelopen 4 jaar denken. Ik verkies het heden."

"Op de Mortirolo kon ik sneller dan Nibali en Scarponi, maar ik kon hen goed gebruiken na de klim", zegt de Liquigas-kopman.

"In de afdaling heb ik geen risico's genomen, want dat kost te veel energie. op weg naar Aprica hebben we het verschil gemaakt."

"Ik ben echt dolgelukkig", zegt Basso. "Zaterdag is er nog de zware rit over de Gavia, maar met Nibali heb ik een heel sterke luitenant aan mijn zijde. Ik heb een sterke ploeg achter mij."

Cadel Evans verloor vrijdag meer dan 3 minuten en mag de eindzege in de Giro wellicht vergeten. "Ik ben niet meer zo goed als in het begin van deze Giro."

"Het grote verschil is dat Liquigas zo sterk is. Basso kan rekenen op drie of vier sterke ploegmaats en ik moet het in mijn eentje doen", zegt de kopman van BMC.

"Ze hebben het numerieke overwicht en hun kopman is in het tweede deel van de Giro sterker dan ik ben",zegt de Australische wereldkampioen.

Evans volgt nu al op 4 minuten, maar wil de handdoek nog niet gooien. "Er is nog een zware rit zaterdag en je weet maar nooit. Ik zal het zeker nog proberen."

sporza.beMisschien ook interessant: