Movistar heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Ronde van Spanje. De manschappen van Quintana en Valverde verwezen Cannondale en Orica naar de dichtste ereplaatsen. Wereldkampioen Omega Pharma-Quick Step stelde teleur op de 5e plaats. Castroviejo is de eerste leider.

Giant-Shimano, een kanshebber voor de dagzege, zette al vroeg de eerste richttijd neer. De Nederlandse wielerploeg klokte af op 14’29”. Maar lang kon Giant niet genieten.

De toptijden volgden elkaar in sneltempo op. Orica-GreenEdge was negen seconden sneller. Cannondale pitste meteen erna nog eens een seconde af van die tijd, 14’19”.

Grote kanonnen als Omega Pharma-Quick Step, regerend wereldkampioen tijdrijden, en Trek, met Fabian Cancellara, beten zijn tanden stuk op de tijd van Cannondale. Boonen en co eindigde uiteindelijk op een teleurstellende vijfde plaats.

Een verrassing leek in de maak, tot Movistar zijn duivels ontbond. De Spaanse wielerformatie van Quintana en Valverde veegde de 14’19” van de tabellen en was aan de finish zes seconden sneller dan Cannondale.

De Spanjaard Jonathan Castroviejo bolde als eerste over de streep en wordt de eerste leider in de Vuelta. Hij draagt morgen de rode leiderstrui in een etappe waarin de sprinters zich mogen tonen.

Jonathan Castroviejo (eerste leider): "Ik mag dan misschien wel met de rode leiderstrui pronken, maar deze zege is er vooral één van het team. Onze kopmannen zetten hun rivalen bovendien meteen op achterstand."

Alejandro Valverde: "Voor ons kon deze Vuelta niet beter beginnen. Het maakte niet uit wie er van ons team de rode trui veroverde, als het maar niet Nairo (Quintana, red) of ik was."

Tony Martin (werd 5e met OP-QS): "Dit was mijn eerste wedstrijddag in vier weken, dus ik wist dat het niet geolied ging lopen voor mij. We moeten analyseren waar we tijd verloren."


De eerste rit in een notendop

Winnaar van de dag: Nairo Quintana en Alejandro Valverde, twee favorieten voor de eindzege, zetten hun concurrenten meteen op achterstand. Contador gaf 19 seconden prijs, Froome al 27.

Verliezer van de dag: Omega Pharma-Quick Step stelde teleur in de ploegentijdrit. De regerende wereldkampioen tijdrijden finishte op elf seconden van Cannondale en moest vrede nemen met een vijfde plaats.

Opvallend: Ook twee jaar geleden was Movistar de beste in de openingstijdrit van de Vuelta. Toen was het eveneens Jonathan Castroviejo die als eerste over de streep bolde en de rode leiderstrui mocht aantrekken.

sporza.beMisschien ook interessant: