In de 1e bergrit met aankomst bergop in de geschiedenis van de Ronde van Californië heeft de Slovaak Peter Sagan een tweede ritzege op rij geboekt. Hij was de snelste van de kopgroep met de favorieten, Rogers blijft leider.

De rit leidde de renners tot een hoogte van 2.500m, met zeven beklimmingen en een aankomst bergop op Big Bear Lake. En dat is voor het eerst in deze rittenkoers, die al vijf jaar bestaat.

De Luxemburger Andy Schleck liet zich zien en trok vroeg in de aanval, maar hij viel helemaal door de mand. De tweede van de Tour 2009 moest als een van de eersten lossen in de kopgroep.

Schleck werd nadien nog genadeloos voorbij gestoken en achtergelaten door de groep van de favorieten en verloor nog een kwartier. Zijn goeie vorm is blijkbaar nog heel veraf

De vlucht van de Nederlander Marc de Maar leek wel op succes uit te kunnen draaien, maar een selecte groep, met Van de Walle als enige Belg, pikte hem nog op.

In de sprint voor de zege was de 20-jarige Peter Sagan opnieuw onhoudbaar. Hij maakte duidelijk dat het in zijn debuutjaar al zijn vijfde zege was. Naast zijn twee overwinningen in Californië won hij ook al twee ritten in Parijs-Nice en een in de Ronde van Romandië.

De koninginnenrit in de Ronde van Californië heeft heel wat opgaves opgeleverd. Tom Boonen gaf er al vroeg de brui aan en 18 renners volgden zijn voorbeeld.

Daarnaast kwamen er ook nog eens elf renners buiten de tijdslimiet aan. Onder anderen spurtbom Mark Cavendish en de Belg Kurt Hovelijnck kwamen te laat aan in Big Bear Lake. Het peloton is nu uitgedund tot 86 renners in Californië.

sporza.beMisschien ook interessant: