Bradley Wiggins is de nieuwe leider in de Ronde van Californië. In de tweede rit, een tijdrit van 20 km, blies de Brit van Team Sky de tegenstand weg. Rohan Dennis was tweede op 44 seconden, Taylor Phinney mocht als derde op 52 seconden mee op het podium. Wiggins bereidt zich in de Amerikaanse zon voor op de Tour.

Iedereen was benieuwd hoe Wiggins, de olympische tijdritkampioen van 2012, het ervan af zou brengen in een vlak parcours op zijn maat. En de Tour-winnaar van 2012 was op het appel.

Wiggins ging als 98e van de 128 renners van start en legde de 20 km af in 23'18", goed voor een gemiddelde van 51,5 km/u. Het dichtst in zijn buurt kwamen de Australiër Dennis van Garmin, de nummer twee van de proloog in Romandië, en de Amerikaan Phinney van BMC.

Wiggins is - na de massaspurt van gisteren - meteen ook de nieuwe leider, met dezelfde namen op twee en drie.

"Het was een erg snel parcours. Ik heb de vorm al goed te pakken", reageerde Wiggins, die Californië verkoos boven de Giro richting de Tour.

"Ik sta al iets verder dan in 2012 in deze periode voor de Ronde van Frankrijk. Voorlopig gaat alles volgens schema. Je moet je wedstrijden plannen en voorlopig loopt het beter dan gepland."

Van de eindzege in de achtdaagse rittenkoers ligt Wiggins nog niet wakker. "Ik neem het dag per dag. Morgen zal de hitte voor een zware dag zorgen." Dan moeten de renners over twee stevige cols richting Mount Diabolo.

sporza.beMisschien ook interessant: