Nicola Minali

  

Voornaam:   Nicola
Achternaam:   Minali
Nationaliteit:  Italië
Geslacht:  
Leeftijd:   54 jaar
Geboortedatum:   10-11-1969

slider image slider image slider image

Voornaam:   Nicola
Achternaam:   Minali
Nationaliteit:  Italië
Geslacht:  
Leeftijd:   54 jaar
Geboortedatum:   10-11-1969

 

 Bevoegdheden

Professional 1993-2002

is de vader van Riccardo Minali
Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

1 februari 2003

Nicola Minali nam afgelopen seizoen op en wel zeer bijzondere manier afscheid van de actieve wielrennerij. Na afloop van zijn laatste wedstrijd, Parijs-Tours, kuste hij de aankomstlijn op de Avenue de Grammont. Minali won deze wedstrijd twee keer, in 1995 en 1996, daarnaast won hij drie Tourritten, één in 1995 en twee in 1997.

Minali was midden de jaren '90 een gevreesd massaspurter, samen met o.a. Erik Zabel, Jeroen Blijlevens, Fréderic Moncassin en Tom Steels. De meeste overwinningen haalde Minali overigens in massaspurten. Hier volgt een overzicht van zijn loopbaan.

Nicola Minali wordt geboren op 10 november 1969 in Isola Delle Scala in Italië. Hij debuteert in 1993 bij de profs in het Mecair-team waar Moreno Argentin op dat ogenblik kopman is en waar een andere ploegmaat Dario Bottaro derde wordt in de Ronde van Vlaanderen, want hij miste de goede vlucht met Museeuw en de Nederlander Frans Maassen. Meteen haalt Minali in zijn debuutjaar 2 overwinningen. Hij wint in een massaspurt de tweede rit in de Driedaagse van De Panne en een wedstrijd in Bergamo.

In 1994 maat hij deel uit van het intussen beruchte Gewiss-Ballan-team, waar o.m. Moreno Argentin, Evgueni Berzin, Giorgio Furlan en Ivan Gotti deel van uitmaken. Minali wint dat seizoen vier keer : een rit in de Catalaanse Week, twee ritten in de Ronde van Romandië en een rit in de Tour, gewonnen in een massaspurt.

Nicola Minali slaagt er in 1995 in om 15 overwinningen achter zijn naam te zetten. Hij wint een rit in de Ronde van Valencia, twee ritten in de Catalaanse Week, twee ritten in Tirreno-Adriatico, een rit in de Ronde van Aragon, een rit in de Giro, drie ritten in de Ronde van Denemarken, drie ritten in de Vuelta, en Parijs-Tours. Hij wordt ook 10de in de GP Luis Puig.

In 1997 wint hij 9 keer. een rit in Tirreno-Adriatico, een rit in de Ronde van Denemarken, twee ritten in de Ronde van Burgos, vier ritten in de Vuelta en hij hernieuwt zijn zege in Parijs-Tours, waar hij nipt sneller is dan Tom Steels. In het tussenseizoen tekent Minali een contract bij Batik-Del Monte, een Italiaans bedrijf dat fruit in conserven verkoopt. Hij wint in 1997 negen keer in het Batik-Del Monte-shirt. Hij wint een rit in de Ronde van Sardinië, twee ritten in de Portugese Ronde van Alentejo, twee ritten in de Portugese GP Jornal National, 2 ritten in de Tour waarin hij 122ste in de eindstand wordt, een rit in de Ronde van Denemarken en één rit in de Ronde van Puglia.

In 1998 stapt hij over naar Riso Scotti. Hij behaalt dat seizoen toch nog vijf overwinningen. Hij wint een rit in de Ronde van de Middellandse Zee, de Ronde van Sircusie, een rit in de Catalaanse Week, een rit in de Giro en een rit in Ronde van Rheinland-Pfalz. Hij wordt vijfde in Parijs-Tours, dat jaar gewonnen door de Fransman Jacky Durand. En weer verandert Minali van ploeg. Hij komt terecht bij de Italiaanse wijnbouwer Cantina Tollo terecht. Hij wint er twee keer. Hij wint een rit in de Lombardische Week en een rit in de Vierdaagse van Duinkerke. Hij eindigt 115de in de Giro. 2000 is voor Minali een mager jaar. Hij rijdt wel voor Alexia Alluminio, maar haalt geen betekenisvolle prestatie.

Maar gelukkig kan hij in 2001 bij Tacconi Sport terecht en wint een rit in de Ronde van Zweden. In 2002 deemstert hij dan helemaal weg. In totaal haalt hij in zijn profloopbaan 47 overwinningen.

Maart 2002
Nicola Minali heeft veelal voor dezelfde ploegen gereden: In 1994 werd Mecair-Ballan Gewiss-Ballan. In 1996 werd Gewiss-Ballan Gewiss-Playbus en dit zelfde team werd in 1997 overgenomen door Batik-Del Monte. Deze wielerploeg werd in 1998 'omgedoopt' tot Riso-Scotti-Gewiss. In 1999 stapte Minali over naar een andere ploeg Cantina Tollo-Alexia Aluminio. Dit team splitste zich een jaar later in tweeen: Cantina-Tollo-Acqua e Sapone en Alexia Alluminio. Nicola koos voor de laatste. Vorig jaar stapte hij over naar Tacconi Sport-Vini Caldirola, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds voor rijdt.


Fotoalbum Nicola Minali

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2001

2002


  Afbeelding toevoegen