De 97e Tour is afgelopen, alle truien zijn verdeeld. Mark Cavendish pakte op de Champs Elysées zijn vijfde ritzege in deze Tour, Alessandro Petacchi verzekerde zich van de groene trui en Alberto Contador triomfeerde met zijn derde Tourzege.Lance Armstrong (in zijn allerlaatste Tourrit) en zijn RadioShack eisten voor de officiële start de aandacht op (lees er elders meer over), maar daarna kon Contador met zijn ploegmaats al eens nippen van champagne én met Andy Schleck dollend ontsnappen.

Tot in Parijs gebeurde er niets, na de eerste passage aan de streep werd er meteen gevlamd. Een groep van 11 renners raakte weg en Columbia (Cavendish) had Tony Martin mee als stoorzender.

Alessandro Petacchi zag het ook graag gebeuren, want op die manier hoefde hij zelfs niets te doen om zich te verzeker van de groene trui.

Vooral Team Sky (voor Boasson Hagen) en Katjoesja (voor McEwen) probeerden de kloof zo klein mogelijk te houden. Meer dan een halve minuut raapten de 11 ook niet bijeen en in het peloton ging Columbia toch ook meewerken.

Monfort en co hadden het niet gemakkelijk, maar met de hulp van Liquigas bleven bij het ingaan van de laatste ronde alleen Knees, Kroon en Sørensen. Lampre reed het laatste gaatje op het drietal toe.

Barredo probeerde Quck-Step nog een derde ritzege te bezorgen, maar zijn poging strandde meteen tegen een ontketend peloton. Hushovd begon als eerste aan de spurt, maar een indrukwekkende Cavendish was duidelijk de rapste op de Champs-Élysées.

sporza.beMisschien ook interessant: