Mark Cavendish heeft in een massasprint de vijfde rit in de Tour gewonnen, de eerste zege voor de Brit in deze Tour. De Zwitser Fabian Cancellara mag ook vrijdag nog rondfietsen in zijn gele leiderstrui.Een relatief vlakke rit, met enkel in het begin twee bultjes van vierde categorie, zorgde voor het voorspelbare koersverloop: een lange vlucht van een klein groepje met op het einde een massasprint.

Bij de vluchters van de dag één landgenoot: Jurgen Van de Walle. De renner van Quick-Step kreeg het gezelschap van de Fransman Julien El Fares en de Spaanse kampioen José Ivan Gutierrez. Het peloton genoot in de achtergrond van het zonnetje en gunde het trio een maximale voorsprong van zo'n acht minuten.

Enkele materiaalwissels zorgden voor de enige opwinding onderweg. Mensjov reed één keer lek en Grabsch zelfs twee keer, netjes verdeeld tussen voorwiel en achterwiel. Mark Cavendish ging intussen even aan de volgwagen hangen om van schoeisel te wisselen.

Team Columbia en Lampre deden het rekenwerk in de achtervolging op de kopgroep en knabbelden aan de achterstand. Gutierrez probeerde het onvermijdelijke nog even uit te stellen, maar op vier kilometer van de streep kwam alles weer samen. In de laatste rechte lijn haperde de Garmin-trein voor Farrar, Renshaw leidde Cavendish naar zijn eerste zege in deze Tour.

sporza.beMisschien ook interessant: