Stijn Devolder heeft opnieuw van zich laten spreken door de Ronde van België te winnen. De renner van Quick-Step maakte het verschil in de slotrit op en rond de Ardense heuvels. Ben Hermans was de enige die hem kon volgen en mocht de rit winnen.Stijn Devolder, die gisteren derde werd in de tijdrit, leek geen rol van betekenis te spelen toen hij op La Redoute in vieze papieren zat. Daarna was het vooral Gilbert de zijn wil oplegde, maar door materiaalpech viel hij weg uit een groep vluchters.

Een herboren Devolder waande zich op de Eikenmolen en maakte vanuit de achtergrond de sprong.

Op het lastige parcours werd de groep uitgedund. Enkel Hermans kon Devolder volgen. De renner van RadioShack kreeg de ritzege cadeau van Devolder, die eveneens de armen in de lucht mocht steken.

Voor Ben Hermans was de koninginnenrit in de Ronde van België zijn eerste zege bij de profs. "Ik heb hier echt naartoe geleefd", zegt de renner van RadioShack.

"Ik had deze etappe verkend en het kwam tijdens de rit allemaal mooi uit. Eerst met mijn ploegmaat voorop en daarna met Devolder, die vol voor de eindzege reed. Veel genieten zat er wel niet in, want het was afzien", zegt Hermans.

"Mijn eerste profzege is zeker een serieuze stap. Mijn kansen waren hier groter, want dit is toch geen ProTour- niveau. Alleen jammer dat ik in de eerste zenuwachtige ritten zoveel tijd verloor."

Stijn Devolder straalde: "Dit doet heel veel deugd. Na die rotperiode de ronde van je eigen land winnen, is erg mooi."

"Zaterdag was ik nog gefrustreerd door mijn nederlaag in de tijdrit. Ik verloor die tijdrit in de bochten en heb er lang van wakker gelegen. Vandaag wou ik dat per se rechtzetten", sprak hij.

"Na de voorjaarsklassiekers heb ik de knop omgedraaid. Ik ben op hoogtestage geweest en nu komt de vorm terug. In de Ronde van Zwitserland en op het BK wil ik goed zijn. Ik wil heel graag de Belgische trui terug en hoop dat dit het begin is van meer mooie overwinningen."Philippe Gilbert probeerde in de laatste etappe nog wel iets te forceren, maar een lekke band besliste daar anders over. ,,Dat is koers", zuchtte Philippe Gilbert. ,,Je wint soms en je verliest soms. Vandaag verlies ik dus."

"Het geluk stond deze week echt niet aan onze kant. Er was die zware valpartij waardoor we Wilfried Cretskens verloren en een halve ploeg overhielden die af te rekenen hadden met butsen en builen. Vandaag rijd ik dan weer lek op het meest cruciale moment van de etappe", besloot de kopman van Omega Pharma-Lotto.

sporza.beMisschien ook interessant: