Borut Bozic heeft niet voor het tweede jaar op rij kunnen winnen op de Wandelaar in Knokke-Heist. De Nederlander Kenny van Hummel (Skil-Shimano) was wat sneller in de tweede rit van de Ronde van België. Philippe Gilbert, de winnaar van gisteren, blijft leider.

Drie Belgen kleurden de dag met een lange vlucht: Niko Eeckhout, Gregory Habeaux en Benjamin Gourgue. Ze kregen 6 minuten, maar het peloton, met Gilbert en zijn Omega Pharma-Lotto-maats op kop, rekende goed.

Eeckhout liet zijn twee kompanen achter en begon alleen aan de lokale ronde van 20 kilometer, maar vergeefs.

De pogingen van Jan Kuyckx en Andy Capelle strandden ook. Rabobank bereidde spurt voor voor Oscar Freire. De Spanjaard leek de te kloppen man in de spurt, maar op anderhalve kilometer van de streep kreeg hij een klapband.

Vacansoleil nam het werk over voor Bozic. Die herhaalde zijn zege van vorig jaar echter niet, want hij viel wat stil in de laatste honderd meter bergop. Van Hummel profiteerde. Bozic hield wel nog net Jimmy Casper af.

Kenny van Hummel is in vorm, hij won onlangs ook de eerste rit in de Ronde van Picardië. Nu toonde de Nederlander ook zijn snelle benen in de Ronde van België.

"Ik heb gepiekt naar deze periode", vertelde de ritwinnaar aan Sporza. "Vorig jaar won ik ook vijf keer in deze periode. Het duurde nu wel wat, maar ik ben blij dat ik nu win."

De sprint op de Wandelaar is een beetje speciaal."Het liep een beetje bergop. Dan moet je doorrammen en wie het meeste overheeft, die wint."

"Bozic werd perfect gegangmaakt door zijn team, maar ik kon nog net uit zijn wiel komen. Als was het wel knokken voor het wiel van Bozic." Vorig jaar won Bozic in Knokke en daags nadien ook. Van Hummel: "Dat zie ik ook wel zitten."

Niko Eeckhout stribbelde als langste tegen in de lange vlucht, maar werd in de finale wel gegrepen. "Ik voel me nog niet zo zeker in de sprint met mijn rug", zegt de veteraan.

"Daarom koos ik ervoor om een dagje voorop te rijden. Dat is goed voor de publiciteit in België. Ik wist dat we niet voorop zouden blijven", zei Eeckhout.

"Mijn enige doel was dan nog de rushestrui. Ik was sowieso de snelste vooraan, met Habeaux en Gourgue sprak ik af dat ik de punten zou nemen, zodat we alle energie in onze ontsnapping konden steken."

Eeckhout kreeg het wel aan de stok met een van zijn medevluchters. "Habeaux wou mij dan twee keer flikken. Dat is zijn recht, maar ik vind het triestig", zegt Eeckhout.

sporza.beMisschien ook interessant: