De Kazak Aleksandr Vinokoerov (Astana) heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. In de slotkilometer was hij sterker dan de Rus Aleksandr Kolobnev. Philippe Gilbert werd in de spurt voor de derde plaats geklopt door Valverde.Zeven renners kregen in de openingsfase een vrijgeleide van het peloton. De Gendt en Devenyns zorgden voor een Belgisch tintje in de kopgroep. De zeven, die ook nog het gezelschap kregen van Bellemakers, reden een maximale voorsprong van acht minuten bijeen.

Net voor de Côte de Wanne zette BMC, de ploeg van wereldkampioen Evans, zich op kop van het peloton. De bonus van de acht leiders slonk tot vier minuten.

Op de Côte de Stockeu en de Col du Rosier brokkelde de kopgroep uit elkaar. Met nog 65 km bleven Perez, Terpstra, Devenyns, De Gendt en Bellemakers over. Het peloton sloop langzaam dichterbij.

In de aanloop naar La Redoute knalde Devenyns nog even weg, maar de renner van Quick-Step werd nog voor de voet van de klim opgeslokt door het peloton.

Op La Redoute hadden de supporters van Gilbert om de meter "Phil" op de weg geschilderd, maar het inspireerde niet. De grote kanonnen bulderden niet.

Dat gebeurde wel op de Roche-aux-Faucons. Daar vonden Andy Schleck en Gilbert elkaar. Contador maakte de sprong bergop, de andere toppers kwamen bergaf ook terug.

Na een pokerspel van jewelste springt Vinokoerov weg. Kolobnev was bij de pinken en volgde.

In de achtervolging kwam wereldkampioen Evans terug tot bij Gilbert en Valverde, maar de twee vooraan reden verder weg.

Op de Saint-Nicolas, de laatste helling van de dag, ontbond Gilbert zijn duivels en de Belgische topfavoriet ging alsnog op zoek naar Kolobnev en Vinokoerov. Hij halveerde de achterstand tot 20 seconden met nog vijf kilometer voor de boeg.

Maar de twee hielden stand en Vinokoerov liet voorin zijn medevluchter Kolobnev achter. Onder licht boegeroep (vanwege zijn dopingverleden) zegevierde Vinokoerov.

Gilbert verloor de spurt om de derde plaats van Valverde.

Vinokoerov won Luik-Bastenaken-Luik al eens eerder in 2005. In de Tour van 2007 werd hij uit de koers gezet na een positieve test op bloeddoping. Hij kondigde zijn afscheid aan, maar vorig jaar keerde hij op die beslissing terug.

sporza.beMisschien ook interessant: