Eeuwige aanvaller David Moncoutié heeft de 13e rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman kwam boven op Sierra Nevada alleen aan. Alejandro Valverde blijft aan de leiding, maar uitdager Cadel Evans reed lek en verloor tijd.


In de 13e rit van deze Vuelta lag de aankomst op de Sierra Nevada op meer dan 2000 meter hoogte. Drie aanvalslustige renners trokken op avontuur: David Moncoutié, leider in het bergklassement, Rein Taaramae en Koos Moerenhout.
Op de slotklim liet Moncoutié al snel zijn kompanen in de steek en de Fransman ging op zoek naar de ritzege. In de groep der favorieten kreeg Cadel Evans af te rekenen met een lekke band. De Australiër stond meer dan een minuut aan de kant en moest de rest van de klim achtervolgen.

Moncoutié werd niet meer bedreigd en kwam afgescheiden aan boven op de Sierra Nevada. Achter hem probeerde Mosquera Valverde pijn te doen. De leider in het klassement liet zijn landgenoot rijden en hield Basso en Gesink aan zijn zijde.

Mosquera werd tweede en pitste enkele seconde af van zijn achterstand op Valverde. Die werd derde en pakte acht seconden bonificatie. Evans werd negende op meer dan een minuut van Valverde.

sporza.beMisschien ook interessant: