Sergej Ivanov (Katjoesja) heeft de openingsrit van de Ronde van België gewonnen. Hij ontsnapte in het slot uit een kopgroep met een aantal grote namen. Graeme Brown werd op enkele centimeters tweede.

Een groepje van negen renners, met onder anderen Greg Van Avermaet, probeerde een lange vlucht op touw te zetten, maar werd na 34 km gegrepen.

Drie renners mochten het wat langer uitzingen: Vanmarcke, Bookwalter en Canuti kregen zeven minuten, maar ook dat was niet genoeg.

Op ruim 25 km van de streep in Tervuren ontstond een kopgroep van 17 man met grote namen als Roelandts, Nuyens, Brown en Ivanov.

De achtervolgers bleven voortdurend op 20 seconden hangen. Ze kwamen in de slotfase nog erg dichtbij, maar net dan ontplofte het vooraan.

Ivanov reageerde in de slotkilometer op een uitval van Rosseler en kon nipt standhouden. Brown werd tweede en Roelandts was vierde en eerste Belg. Ivanov is uiteraard ook de eerste leider.

Sergej Ivanov: "Waarom ik zo kalm bleef in de laatste 200 meter? Ik win met een half wiel, maar ik was zeker dat ik het zou halen. Ik wilde hier graag een rit winnen en dat is dus meteen gelukt. Het zou fantastisch zijn mocht ik ook de eindzege kunnen pakken in de ronde van "mijn land". Zaterdag wordt volgens mij de belangrijkste etappe in deze ronde."

Sep Vanmarcke (Jong Vlaanderen, maakte deel uit van de lange vlucht): "Ik was ook mee met de vroege ontsnapping met onder meer Van Avermaet, ook al had de ploegleiding me opgedragen het in het begin heel kalm aan te doen. Ik kan mijn temperament echter niet inhouden. Dit was goeie publiciteit én ik heb de trui als leider in het rushes-klassement."

sporza.beMisschien ook interessant: