Arnaud Démare heeft voor een eerste Franse zege in meer dan 20 jaar gezorgd in Milaan-Sanremo. De renner van FdJ profiteerde van een chaotisch, maar ook bloedstollend slot. Zo werd een late uitval van Roelandts in de slotmeters gecounterd. Roelandts werd nog derde, Van Avermaet is vijfde.

Hoewel "La Primavera" eindelijk nog eens door een lentezonnetje begeleid werd, kreeg de 107e editie van Milaan-Sanremo een klassiek scenario: een bijzonder lang voorspel met een spectaculaire finale.

Een kopgroep van 11 renners - met vaste klanten als Tjallingii, Bono en Barta - kreeg 10 minuten van het peloton, waarin Katjoesja, Tinkoff en Orica-GreenEdge hun verantwoordelijkheid namen.

Bij de voet van de Cipressa was het liedje van het elftal uitgezongen. Een nerveuze stormloop naar de voorlaatste beklimming van de dag had ook slachtoffers gemaakt.

Onder meer Matthews, Thomas en Démare waren betrokken bij een valpartij, waardoor hun rol leek uitgespeeld.


De Cipressa baarde een muis, maar ook de Poggio leverde nauwelijks vuurwerk op. Dankzij een prikje kon Kwiatkowski toch met een bonus van enkele seconden aan de gevaarlijke afdaling richting de Via Roma beginnen.

Nibali, Van Avermaet, Cancellara en Valverde weigerden de kastanjes helemaal uit het vuur te halen, maar Kwiatkowski plooide toch bij het ingaan van de slotkilometer.

Boasson Hagen, Van Avermaet en Gaviria begonnen in een uitstekende positie aan de laatste rechte lijn, maar de Etixx-Colombiaan schakelde zichzelf uit door een onoplettendheid en een valpartij.

In de chaotische sprint probeerde Roelandts zijn concurrenten van ver te verrassen, maar hij had geen verhaal tegen een indrukwekkende sprint van Démare.

Arnaud Démare snelde naar de eerste Franse zege sinds 1995 in Milaan-Sanremo. "Ik geloof bij de start van deze koers altijd in mijn kansen, maar vandaag stond het geluk aan mijn zijde", vertelde de opvolger van Laurent Jalabert.

"Op 10 kilometer van de voet van de Cipressa kwam ik ten val. Ik dacht dat mijn wedstrijd gedaan was, maar ik kon weer aansluiten bij de voet van de Poggio. Ik heb echt twee stevige beklimmingen afgewerkt."

In een chaotische finale hield de FDJ-sprinter het hoofd koel. "Het is zoals bij het WK voor beloften in Kopenhagen (2011), toen ik ook won na een valpartij. Dit is buitengewoon. Het was alsof de zege me vandaag niet kon ontglippen."

sporza.beMisschien ook interessant: