Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) heeft de koninginnenrit in de Route du Sud naar zijn hand gezet. De Spanjaard schudde Nairo Quintana af op de loodzware beklimming van de Port de Balès. Contador mag meteen ook de leiderstrui over zijn schouders hangen.

Met drie beklimmingen van eerste categorie waren de klimgeiten aan zet in de koninginnenrit van de Route du Sud. Alle ogen waren voor het spektakelstuk in de Pyreneeën dan ook gericht op Nairo Quintana en Alberto Contador.

Lang hadden tien vrijbuiters met onder meer Daniel Martinez (Columbia) niet nodig om het hazenpad te kiezen. In een stralend zonnetje sprokkelden ze een maximale voorsprong van 4’50” bij elkaar.

Maar op de beklimmingen van de Haut-Balestas en de Col de Val Lauron Azet smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Aan de voet van de Port de Balès was het aan de klassementsrenners om hun troeven op tafel te gooien.

Contador opende de debatten en kreeg meteen Quintana en Latour in zijn zog. Ondanks enkele pittige prikjes kreeg de Spanjaard zijn medevluchters niet uit het wiel. Maar in de afdaling nam de Giro-winnaar meer risico en bolde hij solo over de finish. Hij duwt meteen ook leider Steven Tronet van de troon.

sporza.beMisschien ook interessant: