De Slovaak Peter Sagan (Cannondale) heeft zich niet laten verrassen in de E3 Harelbeke. Hij was overduidelijk de sterkste in een sprint van een kleine kopgroep. Hij sloeg in de slotfase aanvallen van het OPQS-duo Terpstra en Vandenbergh af om dan in de sprint onnavolgbaar naar de zege te rijden.De Slovaak Peter Sagan (Cannondale) heeft zich niet laten verrassen in de E3 Harelbeke. Hij was overduidelijk de sterkste in een sprint van een kleine kopgroep. Hij sloeg in de slotfase aanvallen van het OPQS-duo Terpstra en Vandenbergh af om dan in de sprint onnavolgbaar naar de zege te rijden.

In de eerste uren werd er bij de vleet gevallen. Een massale valpartij vlak voor de Kapelberg drukt zijn stempel op de koers. De meeste grote namen kunnen het onheil net ontwijken, maar Fabian Cancellara moet beginnen aan een dolle achtervolging.

De Zwitsers, drievoudig winnaar in Harelbeke, gooit met zijn krachten in de achtervolging. Hij rijdt van groepje naar groepje, maar heeft de pech dat de toppers op de Oude Kwaremont niet stilzitten.

Niki Terpstra, die woensdag ook al op indrukwekkende wijze Dwars door Vlaanderen won, Geraint Thomas en John Degenkolb waren de sterksten en reden in één ruk naar de vluchters, met daarbij de Belg Laurens De Vreese.

Na de Kwaremont konden eerst Peter Sagan en daarna ook nog Stijn Vandenbergh aansluiten. Favorieten als Boonen, Vanmarcke, Roelandts en Van Avermaet vormden achter de leiders een groepje, waar inmiddels Cancellara zijn opwachting had gemaakt. Hij kon rekenen op een beresterke Devolder, maar in zijn eentje kon die ook niet meer hemel en aarde bewegen.

Op de Karnemelkbeekstraat moesten de laatste vluchters én snelle man Degenkolb afhaken. Zo bleven er nog vier leiders over: Sagan, Thomas, Terpstra en Vandenbergh.

De Tiegemberg, de laatste klim van de dag, inspireerde Cancellara om zijn laatste patroon af te schieten. De vuurkracht van de Zwitser was niet meer je dat. De achtervolgers zouden de spits nooit meer zien.

Met de rappe Sagan moesten ploegmaats Vandenbergh en Terpstra wel iets bekokstoven om nog te kunnen winnen. Terpstra viel als eerste aan, daarna was het al Vandenbergh wat de klok sloeg. Maar Sagan en Thomas haalden hen om beurten terug.

Een wanhoopspoging van Vandenbergh in de slotkilometer luidde de sprint in. Sagan lachte in zijn vuistje toen Thomas ook nog eens zelf het gat dichtte. De Slovaak, vorig jaar nog tweede in de E3, kreeg de overwinning op een presenteerblaadje aangeboden. Terpstra gooide zijn wiel nog voor dat van Thomas over de finish.

sporza.beMisschien ook interessant: