Chris Froome heeft de vijfde rit van de Ronde van Oman gewonnen. Op de bijna zes kilometer lange slotklim naar Green Mountain haalde de winnaar van de afgelopen Tour de France het voor Teejay van Garderen en Rigoberto Uran. Froome is ook de nieuwe leider.

Met Preben Van Hecke nestelde één Belg zich in de vlucht van de dag. Samen met drie kompanen kreeg Van Hecke zo'n vier minuten van het peloton, tot Team Sky en Omega Pharma-Quick Step besloten de krachten te bundelen.

In het begin van de lastige klim naar de top van Green Mountain werd het leiderskwartet opgeraapt door het peloton. In de finale stak Henao als eerste het vuur aan de lont, maar de toppers gleden vlot mee.

In de slotkilometer nam Froome vervolgens het commando over. Een moegestreden Van Garderen probeerde nog om mee te glippen met de Tour-winnaar, maar de Amerikaan had zijn beste kruit al verschoten. Froome stoomde door naar ritwinst én de leidersplaats.

"Ik ben heel gelukkig, want Green Mountain is een heel lastige beklimming. Als je hier kunt winnen, betekent dat altijd een mentaal voordeel ten opzichte van je tegenstanders", zegt Froome.

sporza.beMisschien ook interessant: