Stijn Devolder is voor de derde keer Belgisch kampioen wielrennen op de weg bij de profs. De renner van RadioShack kwam na een knappe solo van 25 kilometer alleen aan in La Roche-en-Ardenne. Gianni Meersman en Jan Bakelants mochten mee op het podium.

Het zware parcours boezemde niet echt angst in, want in het eerste uur werd er met een rotvaart gekoerst. Bijna iedereen probeerde weg te raken uit het peloton en toen het in de derde ronde vier renners lukte, werden er enkele wenkbrauwen gefronst.

Niemand minder dan titelverdediger Tom Boonen was met ploegmaats Pieter Serry en Dries Devenyns en Lotto-Belisol-man Bart De Clercq aan de haal gegaan. Hun voorsprong liep op tot bijna drie minuten na ongeveer 80 kilometer.

Voor heel wat renners was het agressieve begin er toch te veel aan, want na 60 kilometer waren al meer dan 40 renners afgestapt en bleven er nog 80 van de 126 starters over.

Op 5 ronden van het einde, met nog 68 kilometer voor de boeg, was het rijk van Boonen en zijn kompanen uit en kon de koers opnieuw beginnen. Wereldkampioen Gilbert deelde meteen een prik uit en kreeg Van Keirsbulck als waakhond mee, maar werd snel teruggefloten door Boonen.

Na een reeks fikse versnellingen werd het peloton uitgedund en een twintigtal renners bleef vooraan over. Uit die elitegroep reden De Gendt, Bakelants en Seeldraeyers weg, maar op 30 kilometer van de streep werden ook zij weer gegrepen.

Op dat moment waren er nog 36 renners in koers, in twee groepjes. Het sein voor Gaëtan Bille (Lotto-Belisol) om iets te proberen, maar hij zou snel voorbijgeflitst worden. Want Stijn Devolder kon niet langer wachten en schoot als een raket uit het pelotonnetje weg.

De RadioShack-renner liet Bille ter plaatse en sprokkelde pijlsnel een voorsprong van een minuut bijeen. Achter Devolder stokte het en wat Meersman, Van Avermaet, Van den Broeck en andere Gilberts ook probeerden, ze raakten geen seconde dichter bij de ontketende Devolder.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Devolder iets meer dan een minuut voorsprong op een eerste achtervolgende groep, waar de wanhoop van de gezichten af te lezen was. De voorsprong groeide en ook een spekglad wegdek kon Devolder niet van de zege houden.

Op drie kilometer van de streep balde Devolder zegezeker al zijn vuist. Aan de streep nam hij de tijd om uitgebreid te vieren en droeg hij zijn overwinning met een "W"-teken met zijn handen op aan zijn overleden boezemvriend Wouter Weylandt.