Vasili Kirijenka uit de Tinkoff-ploeg heeft de 19e etappe naar zijn hand gezet. Di Luca en Ricco brachten leider Contador aan het wankelen. De Spanjaard hield nipt stand. Kirijenka ontsnapte uit een leidersgroepje van zeven. Hij reed een knappe finale in de op één na langste rit van deze Giro, met een vlakke aanloop en daarna een strook van 70 kilometer met drie zware beklimmingen.

Maar belangrijker was wat achter de 26-jarige Wit-Rus gebeurde. Danilo Di Luca, zesde op 2'18" van leider Contador, viel aan in de afdaling van de eerste klim en pakte op een bepaald moment twee minuten.

Op de volgende helling geraakte Gilberto Simoni in moeilijkheden. De Italiaan mag een over kruis zijn ambities om de Giro te winnen, hij verloor minuten. In de slotklim barstte de koers helemaal open. Na herhaalde pogingen van Sella was het Ricco die in de aanval trok.

Contador moest passen en zag Ricco, tweede op 41", beetje bij beetje wegrijden. De Spanjaard, op sleeptouw genomen door onder meer een opnieuw verbluffende Jurgen Van den Broek, kon zijn leiderspositie nog net veilig stellen. Hij behoudt slechts vier seconden voorsprong op Ricco en 21 op Di Luca.
Morgen staat de laatste bergrit op het programma, met onder andere de gevreesde Mortirolo.

Reacties
Alberto Contador: "Het was een lange en zware dag. De rit was langer dan aangekondigd in het rittenschema. Maar mijn ploeg heeft goed gewerkt. Mijn complimenten voor Ricco en Di Luca: ze hebben een sterk nummertje opgevoerd. De Ronde van Italië is na vandaag opnieuw open."

Riccardo Ricco: "Aan iedereen die volhoudt dat Contador de beste is, zeg ik: Ik rijd hem altijd los in de bergen."

Danilo Di Luca: "Het was een mooie actie. Ik geloofde in de roze trui en wil mijn ploegmaat Savoldelli bedanken. Hij heeft me buitengewoon geholpen. Aan mij hoeft niemand te twijfelen. Ik kan de Giro verliezen, maar voorlopig sta ik er nog. Alles kan nog gebeuren."Misschien ook interessant: