Thomas De Gendt (Vacansoleil) heeft zijn tweede World Tour-zege van het jaar behaald. Na een rit in Parijs-Nice won hij nu ook in de Ronde van Zwitserland. Hij had een halve minuut voorsprong op Andy Schleck. Damiano Cunego behoudt zijn gele leiderstrui.

Thomas De Gendt glipte mee in een kopgroep van 17, met onder meer Andy Schleck en de Belgen Dries Devenyns en Jan Bakelants. Het peloton liet te lang begaan (tot 8 minuten) en kwam te laat.

Op de slotklim ging De Gendt al vroeg aan. De jongste Schleck, die na enkele mindere ritten zijn klimmersbenen leek teruggevonden te hebben, reageerde.

Maar Schleck kon de kloof met de verbluffende De Gendt nooit dichten. De jonge Belg hield de Luxemburger voortdurend op een veilige afstand.

In de achtergrond waren er wat schermutselingen, maar die leverden weinig op. Laurens ten Dam had een mindere dag en zakte weg naar de achtste plaats. Maar de leidersplaats van Damiano Cunego kwam nooit in gevaar.

De 24-jarige De Gendt heeft bewezen dat zijn ritzege in Parijs-Nice geen gelukstreffer was. Met de laatste bergrit in Zwitserland heeft hij er opnieuw een heel mooie zege bij op zijn palmares.

"In het begin heb ik me gedeisd gehouden in de buik van het peloton. Ik was goed en ging mee met de 17. Toen we 8 minuten kregen, geloofde ik in onze kansen. Maar aan winnen dacht ik toen niet."

"Op die slotklim heb ik echt afgezien. Ik wist dat Schleck achter mij zat en ik telde de kilometers af: 3, 2, 1, ... Dat duurde heel erg lang. Ik dacht dat Schleck mij zou terugpakken."

sporza.beMisschien ook interessant: