Steven Kruijswijk heeft de zesde rit in de Ronde van Zwitserland naar zijn hand gezet. De jonge Nederlander van Rabobank was de sterkste op een col buiten categorie, zijn eerste profzege. Damiano Cunego eindigde derde en behoudt zijn leiderstrui.

Na tal van vluchterspogingen raakten Sylvain Chavanel, Madrazzo en Izagirre weg. Ze kregen vijf minuten, maar werden gegrepen op de slotklim. Andy Schleck moest al snel lossen, Monfort dunde de kopgroep uit voor Fränk Schleck.

Die ging op drie kilometer van de streep, Cunego antwoordde. Maar Kruijswijk (24) ging erop en erover en boekte zijn eerste profzege.

"Op het eind was het man tegen man. Ik kwam bij Cunego en kon van hem wegrijden. De laatste kilometer was de zwaarste. Ik gaf alles en hield stand. Ik reed een goeie Giro en hoopte hier met mijn conditie goed voor de dag te komen. Ik ben heel blij met mijn eerste zege als prof", zei Kruijswijk.

Ook Rabobank-ploegleider Frans Maassen was in zijn nopjes. "Steven is een droomkerel om in je team te hebben. Hij leeft 100 procent voor zijn vak en staat ook steeds klaar voor anderen. Ik ben dan ook blij dat hij zelf eens een keer wint", sprak Maassen.

"Steven is een echte ronderenner, die ontzaglijk goed hersteld. Hij toonde zich in de Giro en trekt dat hier door. De eindzege met Bollema of Kruijswijk? We zullen zien."

sporza.beMisschien ook interessant: