De Sloveen Borut Bozic heeft in een massasprint de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Tom Boonen waagde een late uitval, maar hij hield geen stand. Het spurtende peloton viel Boonen op de nek en Bozic (Vacansoleil) hield Freire af. Cunego blijft leider.

Snelle jongens Mark Cavendish (HTC) en André Greipel (Omega Pharma-Lotto) hadden hun zinnen gezet op deze rit. De vier vluchters van de dag werden dan ook netjes op tijd gegrepen.

Het peloton dook gegroepeerd de laatste kilometer in, maar na een lastige bocht had Tom Boonen een gaatje. Hij ging door, maar viel stil toen hij gegrepen werd door Marco Marcato van Vacansoleil.

Die Marcato werd zo een ideaal mikpunt voor zijn ploegmaat Bozic die uitzinnig van vreugde over de streep reed. Hij won zijn eerste race van 2011 door nipt Oscar Freire te kloppen. Die stapt trouwens na deze rit uit de Ronde van Zwitserland om zich te laten opereren.

Borut Bozic kon zijn tranen amper bedwingen: "Het was een gekke dag. Toen (teammaat) Marco Marcato kwam vragen of hij voor mij moest rijden, zei ik dat ik mij moe voelde. Maar met het einde in zicht veranderde ik mijn plannen en besloot toch mee te doen bij een eventuele spurt. Ik kroop in het wiel van Oscar Freire. Op 150 meter kwam ik eruit om te winnen."

Hilaire Van der Schueren was een gelukkige ploegleider van Vacansoleil: "Het liep van geen kanten met Bozic in de Giro. (Bozic gaf op met een staartbeenblessure, red). Hij wilde nadien Luxemburg niet rijden, maar dat moest hij van mij, of hij mocht de Tour vergeten. Hij klaagde over vermoeidheid maar ik zei hem dat hij juist steeds beter zou worden. En voilà."

sporza.beMisschien ook interessant: