De Wit-Rus Vasil Kirijenka (Movistar) heeft de 20e rit in de Ronde van Italië gewonnen. in de Giro gewonnen. Hij bleef als enige van een kopgroep uit de greep van de toppers, die in deze voorlaatste etappe het vuurwerk op zak hielden. Zondag begint leider Alberto Contador met een geruststellende voorsprong aan de afsluitende tijdrit.

De Belgen Seeldraeyers en Veuchelen gleden mee in het vluchtersgroepje van de dag. Aan de voet van de Finestre liet Kirijenka zijn metgezellen in de steek.

Vanuit het peloton probeerden Rujano en Rodriguez nog de sprong te wagen, maar ze konden Kirijenka op de slotklim naar Sestrière nooit echt bedreigen. In de Giro van 2005 was Rujano nog de beste in Sestrière, deze keer strandde hij op de tweede plaats.

Bij de toppers konden Sivtsov en Nieve het tempo van hun concurrenten in de top 10 niet vogen. Zij zijn de grootste verliezers.

Leider Contador reed de hele dag op reserve en heeft aan de vooravond van de slottijdrit in Milaan een voorsprong van meer dan vijf minuten op Scarponi.


Kirijeka reed met zijn vingers in de lucht over de finish: een eerbetoon aan zijn van de week overleden teamgenoot Xavier Tondo.

"Ik kende Tondo nog niet zo lang, maar hij was een speciale man. Zijn dood heeft me geraakt", zei Kirijenka.

"Deze zege is voor Xavier. Hij zou deze rit en mijn aanval bekeken hebben. Deze manier van koersen beviel hem."

sporza.beMisschien ook interessant: