Philippe Gilbert heeft de koninginnenrit naar Eupen gewonnen. Hij spurtte bergop sneller dan Greg Van Avermaet en Björn Leukemans.

Twee koplopers, ex-leider Westra en Schär, hadden na de Haute Levée nog een kleine voorsprong op een groep van 25 met onder anderen Gilbert, Leukemans en Van Avermaet.

Nadat de twee gegrepen waren, ranselde een indrukwekkende Gilbert de groep uiteen: Leukemans, Van Avermaet, De Waele, de Nederlander Ligthart en de Rus Silin konden mee.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde, tijdens de voorlaatste beklimming van de Frankendelle, gaf Gilbert er nog eens een snok aan en Ligthart, Gilberts eerste achtervolger in het klassement, moest lossen.

Gilbert trok vanaf de koppositie zijn spurt op gang, Leukemans had een goeie reactie in huis, maar Gilbert bleef op kop. Hij sloeg een gaatje van een meter op Van Avermaet en Leukemans hield stand tot op de streep.

Philippe Gilbert liet er in de rit naar Eupen opnieuw geen twijfel over bestaan wie de beste man in de wedstrijd is. "Deze rit had ik met rood aangekruist, de leiderstrui was eigenlijk geen doel. Maar het is mooi dat ik deze Ronde zondag kan winnen", zei hij aan Sporza.

"Ik was speciaal voor deze etappe naar deze Ronde gekomen. Ik ken het parcours hier heel goed en er stonden ook veel vrienden en familie aan de kant van de weg."

"De laatste ronde was voor mij een groot raadsel. Ik kom hier nooit op training, vandaar dat ik me een beetje inhield. In de slotkilometer heb ik dan alles gegeven. Niemand kwam erover. Zo'n finish is mijn specialiteit geworden. Een korte en steile helling geeft me veel vertrouwen."

"Het klopt dat ik veel koersen win dit jaar, maar dat heb ik ook te danken aan de sterkte van mijn ploeg. In het begin van de rit kon ik me afzijdig houden en controleerden mijn teammakkers de boel."

sporza.beMisschien ook interessant: