De Litouwer Aidis Kruopis (Landbouwkrediet) heeft de derde rit gewonnen in de Ronde van België. Hij was de snelste van het pak. Dankzij enkele meegepikte bonificatiesecondes wordt Philippe Gilbert de nieuwe leider.

Vijf avonturiers kozen voor de aanval: Burghardt, Eeckhout, Paolini, Mouris en Barbé raakten als leiders tot op de Kemmelberg, die op 20 km voor de finish lag.

Daar werden ze bijgebeend door de aanvalslustige Gilbert. Even
later sloten nog zo'n 20 renners aan. Gilbert probeerde het in de slotfase nog enkele keren, maar kreeg geen ruimte. Hij pikte wel enkele bonificatieseconden mee en dat bezorgt hem de leiderstrui.

Jelle Wallays hing wel een hele tijd voor het (gehergroepeerde) peloton, maar de sprint was onvermijdelijk. Boonen zat te vroeg op kop en zag in dat hij tekort ging komen. Kruopis trok de inspanning wel door en stak dolgelukkig zijn armen in de lucht.

"Ik kon 100 meter in het wiel van Tom Boonen blijven en daar zat ik goed. Ik had niet verwacht dat ik er zo makkelijk zou uitkomen", zei een blije Aidis Kruopis.

"Onderweg was ik wel niet zo goed. Op de Kemmelberg had ik het moeilijk, maar gelukkig kon ik aanklampen en de mooiste overwinning uit mijn carrière boeken."

"Dit is het tweede jaar dat ik samen met mijn vrouw en kind in België woon. Het is een mooi land met geweldige wielerfans. Of ik bij Landbouwkrediet blijf? Als ik zo blijf presteren, kan ik misschien naar een grotere ploeg."

"We kregen geen ruimte omdat onder anderen Burghardt en Mouris bovenaan in de stand staan", zei Niko Eeckhout, die het probeerde met een vlucht.

"Normaal springen die jongens niet mee in een vlucht. We hadden minstens 6 minuten nodig om de vlucht tot een goed einde te kunnen brengen en omdat dat niet lukte, zette ik mijn zinnen op het rushesklassement."

sporza.beMisschien ook interessant: