De eerste rit in de Ronde van België is op een sprint geëindigd. André Greipel had de meeste jus in de benen. Kenny van Hummel eindigde tweede, Maxime Vantomme derde en Tom Boonen vierde. Greipel neemt meteen ook de leiderstrui over van Lieuwe Westra.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis van Wouter Weylandt en enkele schermutselingen in de eerste wedstrijduren begonnen de grote tenoren zich op 60 kilometer van de finish te roeren.

Quick-Step scheurde het peloton in waaiers; Boonen, Gilbert en Van Avermaet schoven mee in een aantrekkelijke leidersgroep.

Toen Boonen lek reed, verzeilde hij bij de achtervolgers. Lang duurde het echter niet voor dat groepje aansluiting vond bij een al even zwoegende Gilbert en co.

Van Avermaet ging in volle finale nog even op wandel met twee collega's, maar er werd toch gespurt aan de kustlijn. Daarin was Greipel de beste. De Duitser neemt dankzij de bonificatieseconden meteen ook de leiderstrui over van Lieuwe Westra, die het hoge tempo niet aankon.

Morgen staat de derde etappe op het programma, een rit over 188 kilometer tussen Knokke-Heist en Ieper.

Greipel was in een gesprek met Sporza uitermate tevreden met zijn zege en de leiderstrui. "Het was een nerveuze bedoening in de finale, maar het team heeft weer geweldig gewerkt."

"Op 50 kilometer van de aankomst reed ik nog in de tweede groep, ik was blij dat we uiteindelijk aansluiting kregen met de leiders. Zo kon ik meesprinten voor de overwinning."

"In de laatste kilometer aan zee kwam de wind van alle kanten, je vond nergens ook maar een beetje bescherming. Op 600 meter gaf iedereen vol gas, ik had gelukkig nog wat kracht over en haalde het."

"Ik ben blij dat ik het werk van de ploeg heb kunnen afmaken. Mijn doel was een ritzege in deze ronde en dat is dus gelukt. De leiderstrui is de kers op de taart, ik heb die ook te danken aan mijn goeie proloog van gisteren."

sporza.beMisschien ook interessant: