Lieuwe Westra heeft de proloog in de Ronde van België gewonnen. De Nederlander van Vacansoleil was na 5,6 km in de straten van Buggenhout een seconde sneller dan Philippe Gilbert. "Ik ben niet tevreden met die tweede plaats, dus wens me niet proficiat."

Het parcours in Buggenhout was er meer eentje voor de krachtpatsers dan voor de waaghalzen. Er zaten amper zeven bochten in het 5,6 kilometer lange traject. Dat was gesneden koek voor André Greipel. De Duitse sprinter zette met 6'45" een eerste richttijd neer.

Uiteindelijk was het verrassend genoeg Greipels jonge ploegmaat Jens Debusschere die als eerste de tijd van Greipel verbeterde. Debusschere mocht lang dromen van een stunt, maar Sebastian Langeveld toonde dat het nog sneller kon.

Vanaf dan werd het een secondespel. Lieuwe Westra, een specialist van de kortere tijdritten, stak zijn landgenoot Westra de loef af.

Westra moest wel nog bang uitkijken naar de finish van de heroptredende Philippe Gilbert. Die kwam net geen tel tekort om Westra van zijn troon te stoten. Ook Boonen maakte zijn rentree na het voorjaar. Hij toonde dat zijn conditie zeker niet slecht is, want hij werd op acht seconden achtste.

Philippe Gilbert reed in Buggenhout zijn eerste koers na zijn ijzersterke voorjaar. Toch heeft hij nog niets van zijn zegedrang verloren. "Je moet me niet proficiat wensen, ik ben niet tevreden met de tweede plaats."

"Dit was een mooie, redelijk lastige proloog. Op tv lijkt het vlak, maar het gaat toch 2 à 3% omhoog en dat met tegenwind. Ik bleef echter gefocust op mijn positie op de fiets om zo weinig mogelijk energie te verliezen."

Gilbert lijkt niets van zijn vorm ingeboet te hebben tijdens zijn pauze. "Ik ben nochtans een kilogram verdikt, maar dat is logisch. Ik wil 100% zijn tegen de Tour. De rit naar Eupen? Die moet ik normaal gezien winnen. Als mijn ploeg de wedstrijd kan controleren, tenminste."

Lieuwe Westra (leider): "Ik was gekomen om de tijdrit te winnen, maar dit had ik echt niet verwacht. Normaal gezien ben ik meer iemand van de langere afstand. Dat ik win is ongelofelijk. ik ben blij dat het eens lukt, want het scheelt niet veel met Gilbert. Tijdens zijn tijdrit ging ik helemaal door de
bus heen. Maar dit is mijn dag, ik ben hier ontzettend blij mee."

sporza.beMisschien ook interessant: