Philippe Gilbert trekt zich vanaf woensdag in de Ronde van België weer op gang na zijn indrukwekkende voorjaar. "Ik wil er staan in de Tour, want ik wil daar zeker een rit winnen", zegt Gilbert. Wie er niet bij is in de Ronde van België is Kevin Pauwels. Hij mocht niet starten van de UCI.

Philippe Gilbert lichtte vandaag op een persconferentie zijn opbouw naar de Tour de France toe. Maar eerst blikte hij terug op de dagen na zijn indrukwekkende vierklapper in het voorjaar.

"Ik heb het iets kalmer aan gedaan, al bleef mijn fiets maar een week aan de kant omdat ik mijn conditie weer wou opbouwen", zei Gilbert. "Ik wil er staan in de eerste week van de Tour. Dan wil ik zeker een ritzege behalen."

De eerste stap in zijn opbouw is de Ronde van België, die morgen start met een proloog in Buggenhout. Gilbert is niet van plan om als een wielertoerist mee te rijden. "Ik wil me bewijzen, vooral in de koninginnenrit zaterdag."

"Met de Muur van Hoei en de Stockeu kom ik enkele bekende heuvels tegen. Die hebben voor mij geen geheimen meer, al zullen ze wel anders aangesneden worden dan in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ik rijd deze Ronde van België niet enkel om mijn supporters te plezieren."

De Ronde van Zwitserland laat Philippe Gilbert dit jaar links liggen. "Die is te lastig om naar de start van de Tour toe te werken. In plaats daarvan rijd ik de Ster Elektrotoer (die Gilbert in 2009 won, red)."

Wie niet aan de start van de Ronde van België komt, is Kevin Pauwels. De veldrijder zou aantreden in het shirt van zijn nieuwe team Sunweb-Revor, maar de UCI laat hem niet toe. Het reglement zegt dat renners buiten de periode van 1 tot 25 juni niet van continentaal team mogen veranderen.

"We zijn hier niet over te spreken", klinkt het bij Sunweb. "Onbegrijpelijk dat de UCI geen uitzondering toestaat op een regel die gemaakt is voor wegrenners. Het is absurd om veldrijders zo te behandelen."

sporza.beMisschien ook interessant: