Philippe Gilbert droomde van deze zege en was uiteraard in de wolken met zijn vierde klassieke overwinning op rij, ook al was hij redelijk hard voor zijn ploeg. Ploegmanager Marc Sergeant erkende dat Omega Pharma-Lotto even de controle kwijt was.

"Dit is de mooiste week van mijn sportieve leven", glunderde Gilbert voor de camera van Sporza. "Ik had vandaag wel een portie geluk nodig. Als er een Leopard-ploegmaat van de Schlecks mee was geweest bij die vlucht, was de koers gereden. Want mijn ploeg was niet zo sterk vandaag. Ze zaten niet waar ze moesten zitten."

"Gelukkig was ik zelf sterk. Deze zege is een stapje hoger dan wat ik de voorbije seizoenen deed. Het is ongelooflijk. Ik ga hier hard van genieten en draag de zege op aan al wie me steunt."

Ploegmanager Marc Sergeant mag weer een fles champagne ontkurken. "Woensdag zeiden ze al dat we weer zouden winnen, maar je moet het altijd nog doen."

"Hoe Gilbert wegrijdt van de Schlecks, op de beelden lijkt het simpel, maar dat is het niet. Dat is weinigen gegeven", zegt Sergeant. "We hebben vanaf het begin onze verantwoordelijkheid genomen en tot de Wanne hebben we een fantastische Van De Walle gezien."

"Daarna ging het even verkeerd: niet genoeg volk van ons en problemen voor Vanendert, we waren even de controle kwijt. Maar we zijn rustig gebleven. Van den Broeck heeft op de tussenstukken uitstekend werk geleverd en Vanendert kon weer vooraan aansluiten."

Dirk De Wolf, ploegleider bij Omega Pharma-Lotto en de mentor van Philippe Gilbert, was niet echt verbaasd over de nieuwe overwinning van zijn poulain.

"Ik had er heel veel vertrouwen in. Ik zag een vlotte Gilbert, die "zonder pedalen" rondfietste en gewoon moest sturen. Hij was op elke helling formidabel. Op de Saint-Nicolas wist ik al dat hij ging winnen", zei De Wolf aan Sporza.

"De Schlecks? Ik heb er veel respect voor dat ze meereden met Philippe, want op die manier reden ze naar hun verlies toe. Het is een heel mooi podium, met allemaal grote kampioenen."

Kan Gilbert ook het WK winnen? Dan moet het parcours toch lastiger zijn dan bijvoorbeeld vorig jaar. Philippe heeft een aankomst nodig zoals hier in Luik. Over twee jaar is het WK in Valkenburg. Als hij dan nog gezond is, kan hij daar zeker een gooi doen naar de titel."

Jelle Vanendert (ploegmaat Gilbert): "Er lag veel druk op onze schouders, ze hebben ons van start tot finish aan het werk gezet. Dat er niemand van ons mee was in de vlucht met tien man? Ze lieten van ons toch niemand rijden. Dan is het beter zelf een risico te nemen en de groep zo'n drie minuten te laten wegrijden. Ons plan was om tot de Wanne maar één man te gebruiken: Van De Walle."

sporza.beMisschien ook interessant: