Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft zijn droom waargemaakt en in zijn achtertuin Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij was in de spurt sneller dan de broers Schleck. In anderhalve week won Gilbert de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en nu La Doyenne.

Luik-Bastenaken-Luik, de oudste koers van allemaal, brak traditioneel open op La Redoute. De Schlecks jaagden op de steile klim het tempo zo de hoogte in dat een kopgroep met zeven overlevenden van eerdere vluchten het daar al mocht vergeten.

Wat verderop, op de Roche aux Faucons, plaatste Andy Schleck een versnelling. Alleen zijn broer Fränk en topfavoriet Gilbert konden volgen terwijl hij de overgebleven vluchters opraapte. Van die vluchters kon enkel Greg Van Avermaet zijn wagonnetje aan dat van de drie toppers hangen.

De vier sloegen de handen in elkaar en reden richting aankomst in Ans. Op de laatste helling, de Côte de Saint-Nicolas, moest Van Avermaet lossen en probeerde Gilbert weg te rijden, maar Fränk Schleck loste zijn wiel niet. Wat later kwam ook Andy harkend weer aansluiten.

In de spurt was Gilbert duidelijk sneller dan de twee Luxemburgers. Hij is zo de eerste Belgische winnaar van La Doyenne sinds de betreurde Frank Vandenbroucke in 1999.

Onder de stralende paaszon hadden tien renners in de beginfase voor de vlucht gekozen. Daar waren ook twee Belgen bij: Sébastien Delfosse en Thomas De Gendt, die ook vorig jaar al in de aanval ging in La Doyenne.

In het peloton nam Omega Pharma-Lotto zijn verantwoordelijkheid en het verschil bleef rond de drie minuten schommelen. Op het drieluik Wanne-Stockeu-Haute Levée werd de kopgroep uitgedund, maar na de Col du Rosier kwam een groep met onder anderen Van Avermaet aansluiten.

Het peloton, gemend door Omega Pharma en Leopard en met een Gilbert die in de boter trapte, volgde intussen op een minuutje van de koplopers. Van den Broeck zette zich op kop, maar liet even later Leopard al het werk opknappen.

In de aanloop naar La Redoute werd het peloton nerveuzer en ondanks het sleurwerk van Leopard groeide de voorsprong van de koplopers weer naar 1'45". Maar toen het peloton aan La Redoute begon, was het verschil nog één minuut. De finale kon beginnen.

sporza.beMisschien ook interessant: