Marc Coucke is in de zevende hemel. Eén van de twee hoofdsponsors van Omega Pharma-Lotto kan de champagne nog maar eens ontkurken na de demonstratie van Philippe Gilbert in Hoei. "Dit was topsport en schaken."

"Ik heb de wedstrijd tussen enkele vergaderingen door op tv bekeken", vertelt Coucke aan Sporza. "En dat met stijgende verbazing. We dachten dat er twee koersen waren die buiten zijn mogelijkheden lagen: Roubaix en de Waalse Pijl, want die Muur was te veel muur voor Phil."

"Maar wat ik van Gilbert gezien heb, was spectaculair: topsport en een schaakspel tegelijkertijd. Philippe heeft me weer verbaasd. Hoe hij zijn koers achteraf ook analyseerde: prachtig gewoon."

"De ploeg heeft het trouwens ook weer schitterend gedaan. Alle jongens staan er", zegt Coucke. "Dat is zo met een dankbare kopman, die het kan afmaken."

"Gilbert is een renner die langer in het rood kan gaan dan eender wie en hij kan extreem pieken. Maar dat hij zijn vorm zo lang kan aanhouden en dat zo kan etaleren op de Muur van Hoei..."

"Ons seizoen kan niet meer stuk. Als je zoiets zegt, steken de andere ploegen je meestal voorbij, maar met Philippe in de ploeg durf ik dat te zeggen. Gilbert is namelijk iemand die er altijd wil staan en altijd voor de zege gaat."

Drie op drie voor Gilbert, misschien maakt hij er zondag vier op vier van in Luik-Bastenaken-Luik. "Vier op een rij is een mooi spelletje", zegt Coucke. "We moeten wel opletten voor een scenario-Cancellara, waarbij iedereen naar topfavoriet Gilbert kijkt."

"Maar Luik is ontegensprekelijk een koers die Gilbert ligt, want die is nog veel langer dan de Waalse Pijl. Veel zal afhangen van hoe de ploeg in zijn geheel rijdt. Het wordt zaak voor het team om de wedstrijd in handen te nemen, aanvallen te beantwoorden en te rekenen op een superfinale van een super-Phil."

sporza.beMisschien ook interessant: