Philippe Gilbert is de eerste Belgische winnaar van de Waalse Pijl sinds Mario Aerts in 2002. "De laatste meters op de Muur van Hoei waren puur genot", zegt hij. "Tegen deze Gilbert was niets te beginnen", zegt Joaquim Rodriguez, die op grote achterstand tweede werd.

Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Zie hier de oogst van Philippe Gilbert in amper één week tijd. "Maar deze zege is een complete verrassing voor mij", zegt hij.

"Ik voelde mij in het begin nog moe van zondag en heb mij in de eerste uren niet met de koers bezig gehouden. Maar mijn ploegmaats riepen me naar voren en bij de tweede beklimming van de Muur voelde ik dat ik goed was."

"Op de slotklim ben ik vroeg aangegaan omdat ik de favorieten, zoals Rodriguez, op de tweede rij zag zitten. Ik sloeg meteen een groot gat. De laatste meters waren puur genot."

Gilbert realiseert met de Brabantse Pijl, Gold Race en Waalse Pijl al een unieke triple, maar zijn hoofddoel is nog altijd Luik-Bastenaken-Luik van komende zondag. "Of het nu zal stoppen? Nee, nog eentje", zegt hij met een brede glimlach.

Jurgen Van den Broeck cijferde zich zelf weer weg in dienst van Philippe Gilbert. Toch eindigde hij nog op de 17e plaats. "Het belangrijkste is dat we met Phil winnen", zegt hij aan Sporza.

"Ik win ook graag en had voor mezelf kunnen wringen, maar dat brengt niets op. Koersen als deze zijn voor mij moeilijk om te winnen en als je iemand als Gilbert in de ploeg hebt, een kopman die het afmaakt, is het makkelijk. En ik mag in de Tour mijn kans gaan."

"Wat dit betekent voor zondag? Dat de koers op onze nek zal vallen. Nog meer dan al het geval zou zijn. Wie Gilbert kan kloppen? Moeilijke vraag. Maar onderschat iemand als Aleksandr Vinokoerov niet."

Joaquim Rodriguez was de grote favoriet bij de bookmakers, maar de Spanjaard kon het niet waarmaken. "Ik was gekomen om te winnen en mijn ploeg (Katjoesja) heeft uitstekend werk geleverd."

"Dit is ook een aankomst naar mijn mogelijkheden, maar tegen deze Gilbert was niks te beginnen, hij was gewoon te sterk. Gilbert zit in de vorm van zijn leven."

sporza.beMisschien ook interessant: