Philippe Gilbert is de eerste renner sinds Jan Raas in 1980 die voor het tweede jaar op een rij de Gold Race weet te winnen. "Ik wist al vanaf de start: ik heb superbenen", zegt hij aan Sporza.

"De ploeg was sterk en dat gaf me extra motivatie", zei een verrassend fris ogende Gilbert na de finish.

"Ik ben nooit in paniek geslagen, ook niet toen Schleck ging. We konden hem constant zien rijden en ik wist dat het met 300 meter achterstand aan de voet van de Cauberg ook nog kon."

"Ik weet al zes maanden dat ik deze week super moet zijn en ik ben super. Ik heb al vijf mooie koersen gewonnen, allemaal in stijl. En Luik ligt me nog beter. Deze week verbljf ik in een hotel in Maastricht. Daar kan ik trainen met de ploeg. Zo blijf ik rustig."

Omega Pharma-Lotto-manager Marc Sergeant zag Philippe Gilbert al veel nummertjes opvoeren, maar nu was hij toch erg onder de indruk. "Ik heb hier bijna geen woorden voor", zegt hij.

"Op een gegeven moment dacht ik: het is niet meer mogelijk. Maar Philippe werd gesteund door een goeie ploeg en hij maakte het subliem af, op een manier die ik nog nooit gezien heb. Wat hij daar uit de mouw schudde, is geweldig."

"Het is te vroeg om nu al over Luik te beginnen. Laat ons nu eerst hier van genieten. Dit is al de kers op de taart. Luik zou een kilo kersen zijn."

sporza.beMisschien ook interessant: