Omega Pharma-Lotto heeft zondag in de Amstel Gold Race met Philippe Gilbert de topfavoriet in zijn gelederen. Gilbert kan de eerste renner sinds Jan Raas in 1980 worden die zijn titel verlengt. Maar ook Jurgen Van den Broeck start met ambitie.

Philippe Gilbert start zondag met het rugnummer 1 en is ook de topfavoriet om zichzelf op te volgen op de erelijst. "Dat nummer 1 verandert amper iets, dat nummer zie je niet vanaf je fiets", zegt Gilbert aan Sporza.

"Als belofte kwam ik in deze streek al trainen en ik ken de weg hier goed. Als ik bij de start voel hoe de wind staat, weet ik meteen op welke stroken die in de finale mee- en tegenzit."

"Ik weet dat de conditie goed zit en ik zal dan ook alles proberen om de Gold Race nog een keer te kunnen winnen."

Het nadeel van de blakende vorm die Philippe Gilbert tentoonspreidt, is dat iedereen naar hem gaat kijken. Welke tactiek gaat de Belg zondag hanteren? "Ik denk dat ik op de aankomst op de Cauberg bij de snelsten ben, dus moeten anderen aanvallen en ga ik defensief koersen."

"Ik hoop dat we met de besten aan de voet komen. En dan zal de beste of de rapste winnen", vertelt Gilbert.

"Ik concentreer me niet specifiek op iemand, maar als een Schleck gaat, dan moet ik reageren. Alert blijven. Ik heb ook mijn Lotto-ploegmaten nodig. Die waren woensdag al goed. Dat zit mee."

Jurgen Van den Broeck is een van de pionnen waarop Philippe Gilbert rekent. "Ik ben er klaar voor om net als vorig jaar de Gold Race-finale te rijden."

"Als ploeg weten we dat we kunnen winnen. We hebben met Gilbert dé favoriet, dus moet je het individuele aspect vergeten", zegt Van den Broeck bij Sporza. "We moeten met meerderen de slotfase halen."

Kan Van den Broeck meedingen naar de zege als Gilbert iets zou overkomen? "Je weet nooit wat in zo'n finale gebeurt. Als er constant aanvallen zijn, moeten we iemand kunnen meesturen. Philippe kan niet op alles reageren."

Zit de Tour al in Van den Broeck zijn hoofd? Nee, deze korte en nijdige hellingen zijn wel goed voor mijn explosiviteit. In de Tour heb je dat ook nodig in de bergen, maar ik denk pas op de terugweg van Luik-Bastenaken-Luik aan de Tour. Na Luik ontspan ik nog even en daarna vertrek ik op stage."

"Als er al druk was, dan heeft Gilbert die woensdag weggenomen", zegt Marc Sergeant aan Sporza. "Hij heeft in de Brabantse Pijl getoond dat hij meer dan klaar is. Hij had zelfs overschot in de finale. Dat zal hij nodig hebben, want ze zullen het niet cadeau geven."

"Ik denk dat hij niet ver meer van zijn top zit. Als hij zich goed verzorgt, is hij in Luik, zijn droomkoers, 100%."

Na de Brabantse Pijl plaatste Gilbert wel voorzichtig wat vraagtekens bij de paraatheid van zijn ploegmakkers. "Ik maak me niet ongerust", zegt Sergeant.

"Het wordt wel zaak om ons nooit in het defensief te laten dringen. Ik hoop dat de ploeg toch goed zal zijn. Vanendert is goed en Van den Broeck zal er ook staan. Bakelants komt net terug van een hoogtestage en was daarom nog wat moe."

"Of de Gold Race een training is voor Luik? Gilbert start zelden om niet te winnen. Een topklassieker laat je niet zomaar schieten. Maar ik denk dat Luik toch nog wat meer weerklank heeft."

sporza.beMisschien ook interessant: